ΣΕΛΙΔΕΣ

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

Συνεχίζονται οι μεταφυτεύσεις των φθινοπωρινών λαχανικών όπως  λάχανο, κόκκινο λάχανο, κουνουπίδι, πράσινο μπρόκολο, μαύρο μπρόκολο, κρεμμύδι από κοκκάρι, πράσο, μαρούλι, κουκιά  κ.λ.π.  Καλό είναι να χρησιμοποιούμε πολλή κοπριά και να είμαστε προσεκτικοί στα «λιπάσματα» που χρησιμοποιούμε.     
         
Οι καλλιεργητές με πείρα, γνωρίζουν ότι από τις 11 Νοεμβρίου («του Αγίου Μηνά») εδώ στην Ελλάδα περιμένουμε ψυχρούς ανέμους. Για καλό και για κακό προστατεύουμε τα λαχανικά μην τυχόν και τα κάψει η απότομη αλλαγή καιρού.
Στα λάχανα, κουνουπίδια προσέχομε την κάμπια σκονίζοντας με σκόνη μαλαθείο που είναι και εύκολο στην εφαρμογή
Σπέρνουμε σπανάκι, σέσκουλο, πατζάρι, ραδίκια, αντίδια, μαϊντανό, άνιθο, σέλινο, καρότο κ.λ.π. αν ο καιρός το επιτρέπει και δεν είναι βροχερός.   
http://users.sch.gr/

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ύψωση Του Τιμίου Σταυρού



Η ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Ο Τίμιος Σταυρός είναι το κορυφαίο σύμβολο θυσίας και αγιασμού, για την Εκκλησία του Σταυρωμένου και εν ταυτώ Αναστημένου Χριστού, διότι ο Σταυρός μαζί με την Ανάσταση είναι οι δύο σημαντικοί πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η ζωή όσων «εις Χριστόν» έχουν βαφτισθεί και ενδυθεί. Ο απόστολος Παύλος αναφερόμενος στο Σταυρό, δεν κρύβει την καύχησή του, για το Ιερό Σύμβολο. Στις επιστολές του συναντάμε πλείστα χωρία στα οποία εξυμνεί τη σημασία του Σταυρού, για τη σωτηρία του ανθρώπου και του κόσμου. Αλλά και οι αποστολικοί Πατέρες ομιλούν και αυτοί με σεβασμό και τιμή προς το Ιερό Σύμβολο, μέσω του οποίου επιτεύχθηκε η σωτηρία του ανθρώπου, με την απολυτρωτική θυσία του Χριστού.

Η τιμή που αποδίδει η Ορθόδοξη Εκκλησία, προς τον Τίμιο Σταυρό, τη 14η Σεπτεμβρίου και όχι μόνο, ξεκινά στους πρώτους αποστολικούς χρόνους, δια των αποστόλων και των επακολουθησάντων αποστολικών Πατέρων. Έτσι μέχρι τους τωρινούς καιρούς, η Ορθόδοξη Εκκλησίας μας, διασώζει ανόθευτη τη βιβλική και πατερική διδασκαλία και αποδίδει την προσήκουσα τιμή στο Σταυρό του Χριστού, ως το κατ’ εξοχήν όργανο και σύμβολο της απολυτρώσεως του ανθρωπίνου γένους, προσφέροντας στον καθένα τη δυνατότητα να προσέλθει, στις ιερές ακολουθίες του υψωμένου Τιμίου Σταυρού, ο οποίος για πρώτη φορά, υψώθηκε από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, όταν αυτοκράτορας στο βυζάντιο ήταν ο Μ. Κωνσταντίνος. Σύμφωνα με την ιερή παράδοση της Εκκλησίας μας, αμέσως μετά την εύρεση του Τιμίου Σταυρού, η αγία Ελένη τον ασπάσθηκε και τον παρέδωσε στον πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, ο οποίος ύψωσε ψηλά τον Σταυρό του Χριστού για να τον δουν οι παρευρισκόμενοι χριστιανοί.
Ένα παρόμοιο περιστατικό έγινε λίγα χρόνια μετά, το 335, την επομένη των εγκαινίων του Ναού της Αναστάσεως. Για μία τρίτη και τελευταία φορά πραγματοποιήθηκε η ύψωση του Τιμίου Σταυρού το έτος 628. Είναι η εποχή που ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ηράκλειος πολεμά τους Πέρσες.
Ο λαός αυτός, προ 14 ετών, έχει καταλάβει την Παλαιστίνη και έχει αρπάξει από τούς χριστιανούς τον Τίμιο Σταυρό.
Ο Ηράκλειος νικά και επανακτά τον Σταυρό. Στις 14 Σεπτεμβρίου έρχεται στα Ιεροσόλυμα φέροντας στους ώμους του τον Σταυρό. Φθάνει στο Ναό της Αναστάσεως και παραδίδει τον Σταυρό στα χέρια του πατριάρχη Ζαχαρία. Εκείνος υψώνει τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό και ευλογεί τα πλήθη των χριστιανών, ψάλλοντας για πρώτη φορά τον πολύ γνωστό ύμνο «Σώσον Κύριε τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου …».

ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΙΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΗ




Σήμερα εορτάζετε η Ύψωση Του Τιμίου Σταυρού και για όσους ζυμώνουν και δεν ξέρουν και θέλουν να μάθουν, σήμερα το απόγευμα με τον βασιλικό από την εκκλησία πιάνουν το προζύμη. Βάζεις νερό και αλεύρι και σταυρώνεις με τον βασιλικό που τον έχεις φτιάξει σε σχήμα σταυρού δύο κλωναράκια και το αφήνεις να ησυχάσει. Την άλλη μέρα το πρωί το ξαναζυμώνεις με λίγο αλεύρι , το μεσημέρι ξανά, το βράδυ πάλι. Το ίδιο κάνεις και την Τρίτη μέρα . Συνολικά 7 φορές για τρείς μέρες . Με το προζύμη αυτό φτιάχνουμε το επτάζυμο άρτο και κάθε φορά που ζυμώνουμε κρατάμε στην άκρη ζύμη για προζύμη. Μέχρι του χρόνου πάλι Του Σταυρού πού το ανανεώνουμε.