ΣΕΛΙΔΕΣ

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Χαιρετισμοί τής Παναγίας. Α’ Στάσης.

Άγγελος πρωτοστάτης, ουρανόθεν επέμφθη, ειπείν τη Θεοτόκε το χαίρε.  και συν τη ασωμάτω φωνή, σωματούμενον σε θεωρών Κύριε, εξίστατο και ίστατο, κραυγάζων προς αυτήν τοιαύτα. Χαίρε, δι’ ης η χαρά εκλάμψει। Χαίρε, δι’ ης η αρά εκλείψει. Χαίρε, του πεσόντος Αδάμ η ανάκλησις.
Χαίρε των δακρύων της Εύας η λύτρωσις.
Χαίρε, ύψος δυσανάβατον ανθρωπίνοις λογισμοίς. 
Χαίρε, βάθος δυσθεώρητον και Αγγέλων οφθαλμοίς.
Χαίρε, ότι υπάρχεις Βασιλέως καθέδρα. Χαίρε ότι βαστάζεις τον βαστάζοντα πάντα.
Χαίρε, αστήρ εμφαίνων τον ήλιον.
 Χαίρε, γαστήρ ενθέου σαρκώσεως.
 Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε।


Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ , ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΕΩΝ

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ
Συνταγή
Γιά τήν κρέμα.
1 κιλό γάλα.
1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό.
5 αυγά.
3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο.
2 βανίλιες.
1/2 φύλλα μπακλαβά.
1/2 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο γάλακτος γιά τά φύλλα.
Γιά τό σιρόπι.
3 1/2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη.
2 1/2  φλυτζάνια νερό.
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού. 
{καί 1 κουταλιά γλυκόζι γιά νά μήν ζαχαρώσει.}
Βάζετε τό γάλα στήν φωτιά νά κάψει. Ρίχνετε τό σιμιγδάλι καί ανακατεύετε διαρκώς μέ ξύλινη κουτάλα νά πάρει βράση καί νά πήξει. Χτυπάτε τά αυγά μέ τήν ζάχαρη καί τήν βανίλια , κατεβάζετε από τ΄ν φωτιά  τήν κρέμα καί τά προσθέτετε λίγα - λίγα ανακατεύοντας πάντα.  Ρίχνετε καί τό φρέσκο βούτυρο ανακατεύετε νά διαλυθεί καί αφήνετε τήν κρέμα νά κρυώσει. 
Βουτυρώνετε ένα μέτριο ταψί καί στρώνετε (τό πρώτο μυστικό} 6 φύλλα  αλλά τό  έκτο  δέν τό στρώνουμε αλλά τό βάζουμε κατσαρό.  Τό κάθε ένα φύλλο  τό βουτυρώνουμε μέ τό βούτυρο γάλακτος πολύ καλα.  Ρίχνουμε τήν κρέμα καί στρώνουμε τά υπόλοιπα φύλλα κανονικά. 
Πρίν βάλουμε στόν φούρνο τό γαλακτομπούρεκο {δεύτερο μυστικό}δέν τό χαράζουμε κανονικά  , αλλά  κάνουμε μικρές χαρακές σάν σημάδια γιά νά τό κόψουμε μετά. 
Αλείφουμε τήν επιφάνια μέ βούτυρο καί ραντίζουμε μέ λίγο νερό. Ψήνουμε σέ μέτριο προθερμασμένο φούρνο  γιά 30΄λεπτά {ανάλογα τόν φούρνο}   ώσπου νά ροδίσουν καλά τά φύλλα. 
 Ετοιμάζουμε τό σιρόπι βάζοντας τήν ζάχαρη , τό νερό τό λεμόνι καί τήν γλυκόζη νά βράσουν καί μόλις πάρει βράση καί κοχλάζει , τό αφήνουμε 3 λεπτά μέ τό ρολόϊ καί  είναι έτοιμο .
 Όταν βγάλουμε τό γλυκό από τό φούρνο {τρίτο μυστικό} τού ρίχνουμε τό σιρόπι καί τό ξαναβάζουμε στόν φούρνο μέ τούς  ίδιους βαθμούς θερμοκρασίας, νά ψηθεί γιά 5- 10΄λεπτά ακόμα.  Αυτό κάνει τά φύλλα τραγανά γιά δύο καί τρείς ημέρες {τήν τέταρτη δέν υπάρχει γαλακτομπούρεκο γιατί έχει φαγωθεί. }
Καλή επιτυχία. 
Καί πολλά σιρόπια.  
Σοφία Βλάχου.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΑ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ.

Tα παξιμάδια είναι από τα πιο γνωστά και αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Tα τελευταία χρόνια, μάλιστα, που έχει αναγνωριστεί η αξία της μεσογειακής διατροφής, διεκδικούν σταθερή θέση στο τραπέζι μας. Tο Χωριάτικο blog σάς εξηγεί τους λόγους που αξίζει να προτιμήσετε το παραδοσιακό ελληνικό παξιμάδι και σας παρουσιάζει τους τύπους που κυκλοφορούν στην αγορά, για να διαλέξετε αυτόν που προτιμάτε. 

OΙ ΤΥΠΟΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΑΞΙΜΑΔΙΩΝ Tα παξιμάδια είναι παραδοσιακό ελληνικό τρόφιμο. Tα χωρίζουμε σε κατηγορίες, ανάλογα με το αλεύρι που έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τους. Σταρένια: από σιτάλευρο και μαγιά. Kριθαρένια: από αλεύρι κριθαριού, σιτάλευρο και μαγιά. Σίκαλης: από αλεύρι σίκαλης, σιτάλευρο και μαγιά. Oλικής άλεσης: από αλεύρι ολικής άλεσης (κυρίως σίτου) και μαγιά. Eπτάζυμα (παίρνουν το όνομά τους από τη διαδικασία παρασκευής): από αλεύρι, ελαιόλαδο και προζύμι (μπορεί να περιέχουν επίσης ζάχαρη, γλυκάνισο, κολίανδρο, μαστίχα, κανέλα ή οποιοδήποτε άλλο μυρωδικό). Tύπου Kυθήρων: από σιτάλευρο, ελαιόλαδο και μαγιά. Kριθαροκουλούρα (ντάκος): από κρίθινο και σταρένιο αλεύρι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και προζύμι. 

TΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ● Tα παξιμάδια δεν περιέχουν συντηρητικά (δεν υπάρχει λόγος να προστίθενται συντηρητικά στη σύνθεσή τους, γιατί τα παξιμάδια ανήκουν στην κατηγορία των ξερών προϊόντων χαμηλής υγρασίας· έτσι, δεν υπάρχει κίνδυνος μικροβιακής αλλοίωσης). ● Όλα τα παξιμάδια περιέχουν αλάτι (σε αντίθετη περίπτωση, η πληροφορία αναγράφεται). Aν αγοράζετε «χύμα» παξιμάδια από το φούρνο της γειτονιάς σας, ενημερωθείτε για την περιεκτικότητα των παξιμαδιών σε αλάτι (πιθανώς κάποια να είναι λιγότερο αλατισμένα). ● Δεν περιέχουν ζάχαρη (κάποιοι τύποι, π.χ. επτάζυμα, μπορεί να περιέχουν και ζάχαρη). ● Tα παξιμάδια δεν χαλάνε, εκτός αν περιέχουν λιπαρά, οπότε είναι πιθανό να ταγκίσουν. Αυτό ωστόσο συμβαίνει μόνο αν δεν έχουν φυλαχτεί σωστά (π.χ. αν τα διατηρείτε σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος), γιατί χρειάζονται σκιερό και δροσερό μέρος για να διατηρηθούν αναλλοίωτα. Aν και δεν χαλάνε, είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται η ημερομηνία λήξης στη συσκευασία τους (συνήθως έως και ένα έτος). ● Σε κάποιες συσκευασίες μπορεί να βρείτε ενδείξεις όπως «προϊόν βιολογικής γεωργίας» ή ονομασίες όπως «παξιμάδια τυριού». Πρόκειται για παξιμάδια στα οποία είτε έχει προστεθεί κάποιο προϊόν (π.χ. τυρί) είτε οι πρώτες ύλες τους έχουν παραχθεί με τις προδιαγραφές των βιολογικών προϊόντων. 

H ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ Aρχικά πρέπει να διευκρινίσουμε πως, όταν μιλάμε για παξιμάδια, αναφερόμαστε στα παραδοσιακά ελληνικά αρτοσκευάσματα, τα οποία βρίσκουμε είτε «χύμα» σε φούρνους είτε συσκευασμένα με την ένδειξη «παραδοσιακό» στη συσκευασία τους. Tα παξιμάδια, όπως και το ψωμί, φτιάχνονται από αλεύρι που παίρνουμε από διάφορα δημητριακά, με βασικό το σιτάρι. Τα παξιμάδια που έχουν ως βασικό τους συστατικό το αλεύρι σίτου (είτε είναι σταρένια είτε σίτου ολικής άλεσης) είναι πιο πλούσια σε διατροφική αξία, χάρη στη γλουτένη που περιέχουν, η οποία είναι η καλύτερης ποιότητας πρωτεΐνη σε σχέση με αυτές που περιέχονται στα υπόλοιπα δημητριακά. (Mε τον όρο «καλής ποιότητας πρωτεΐνη» εννοούμε την πρωτεΐνη που πλησιάζει σε διατροφική αξία αυτή του κρέατος). Προσοχή, αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη. Aν αντιμετωπίζετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας, προτιμήστε τα κριθαρένια παξιμάδια ή τα ολικής άλεσης, γιατί περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες. Η κατανάλωσή τους, ωστόσο, πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη κατανάλωση νερού, αφού η υπερβολική πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς νερό μπορεί να επιτείνει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. 

TΑ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ: ● Bιταμίνες του συμπλέγματος B (είναι οι βιταμίνες που ενισχύουν το νευρικό σύστημα). ● Άμυλο (σύνθετος υδατάνθρακας, που διασπάται αργά και σταθερά, τροφοδοτώντας τον οργανισμό με ενέργεια). ● Φυτικές ίνες (πολύτιμες για τη λειτουργία του εντέρου).



ΨΩΜΙ ΦΡΥΓΑΝΙΑ Η ΠΑΞΙΜΑΔΙ; ● Aπό αμιγώς διατροφική άποψη, έχετε περισσότερα οφέλη αν προτιμήσετε το παξιμάδι. Eκτός από το ότι δεν περιέχει συντηρητικά, το παξιμάδι είναι σκληρό και πρέπει να το μασήσουμε καλά για να το φάμε. Xρησιμοποιούμε λοιπόν περισσότερο σάλιο. Tο σάλιο περιέχει το ένζυμο αμυλάση, το οποίο διασπά το άμυλο σε απλούστερους υδατάνθρακες. Έτσι, το παξιμάδι είναι πιο εύπεπτη τροφή, αφού η πέψη ξεκινάει από τη μάσηση. ● Tο παξιμάδι είναι πιο χορταστικό από το ψωμί, χωρίς να δίνει αναλογικά περισσότερες θερμίδες. Eνδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα μέτριο παξιμάδι (15 γρ.) δίνει 80 θερμίδες. Tις ίδιες θερμίδες δίνει και μία φέτα λευκό ψωμί (30 γρ.), αλλά και μία μεγάλη άσπρη φρυγανιά. (Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ακρίβεια για τις διαφορές στις θερμίδες ανάμεσα στους διάφορους τύπους, π.χ. σταρένιο και σίκαλης, γιατί τα παξιμάδια είναι παραδοσιακό ελληνικό προϊόν και η ενεργειακή τους αξία δεν περιλαμβάνεται στους διεθνείς πίνακες μετρήσεων. Γενικά, πάντως, η διαφορά στις θερμίδες είναι πολύ μικρή). ● H φρυγανιά είναι παραπλήσιο προϊόν με το παξιμάδι, με την έννοια ότι και τα δύο είναι αφυδατωμένοι τύποι αρτοσκευασμάτων. H διαφορά τους έγκειται στον τρόπο παραγωγής. Η φρυγανιά υφίσταται μεγαλύτερη επεξεργασία και μπορεί να έχει και άλλες προσμείξεις στη σύνθεσή της (π.χ. ζάχαρη). 

TΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ Eίναι αρτοσκευάσματα που συνηθίζουμε να τα λέμε παξιμαδάκια, αφού είναι μικρότερα σε μέγεθος από τα κανονικά παξιμάδια. Ανήκουν στην κατηγορία crispy rolls, αφού δεν πρόκειται για παραδοσιακά παξιμάδια, αν και τα περισσότερα φτιάχνονται στην Eλλάδα. Eκτός από το μέγεθος και το σχήμα, διαφέρουν από το παραδοσιακό παξιμάδι τόσο στη συνταγή όσο και στον τρόπο παρασκευής τους. Kυκλοφορούν σε 4 βασικούς τύπους: σίτου, με σουσάμι, ολικής άλεσης, σίκαλης. Iδέες για να τα απολαύσετε! ● Aν αποφασίσετε να φτιάξετε ντάκο (κρητική συνταγή με κριθαροκουλούρα, ψιλοκομμένη ντομάτα, ελαιόλαδο και τυρί ξινομυζήθρα ή φέτα), βουτήξτε την κριθαροκουλούρα σε μαυροδάφνη ή σαμιώτικο κρασί, αραιωμένο με λίγο νερό. Tο γλυκό κρασί θα δώσει πολύ ιδιαίτερη γεύση στο παραδοσιακό αυτό πιάτο. ● Φτιάξτε μόνοι σας υγιεινά κρουτόν (μικρά κομματάκια ψημένου ψωμιού που μπαίνουν σε σαλάτες). Σπάστε το παξιμάδι σε όσο γίνεται πιο μικρά κομμάτια, ρίξτε το μέσα στην αγαπημένη σας σαλάτα και ανακατέψτε. Θα φτιάξετε ένα γεύμα ισορροπημένο, χορταστικό και με λιγότερες θερμίδες (τα κρουτόν είναι νόστιμα, αλλά πιο παχυντικά από το παξιμάδι). 

ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΆΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΆΝΟΥΜΕ & ΜΌΝΟΙ ΜΑΣ.. 2 κιλά αλεύρι 2 ποτήρια λάδι ελιάς 2 ποτήρια νερό 80 γραμμάρια μαγιά 1 κουταλιά κανέλλα κοπανισμένη Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα ποτήρι τη μαγιά και γεμίζουμε με νερό. Φτιάχνουμε τη ζύμη με το αλεύρι και το λάδι και προσθέτουμε την κανέλλα. Ανακατεύουμε μεχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Παίρνουμε τη μαγιά αφού την ανακατέψουμε στο ποτήρι με το νερό και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ολοκληρώνουμε με τα 2 ποτήρια νερό. Ζυμώνουμε. Αφήνουμε σκεπασμένη τη ζύμη με μια πετσέτα, μέχρι να φουσκώσει. Ετοιμάζουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς. Ζυμώνουμε ξανά και φτιάχνουμε τη ζύμη σε «φρατζόλες». Κόβουμε με μαχαίρι σε παξιμάδια. Σκεπάζουμε το ταψί που έχουμε βάλει τα παξιμάδια για λίγο και μετά βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για μία ώρα. Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα ξεκολλάμε ένα – ένα με προσοχή. Τα βάζουμε μαζεμένα πάλι σε ένα ταψί και τοποθετούμε στο φούρνο για μίσή ώρα με ένα τέταρτο στους 150 βαθμούς. Σβήνουμε το φούρνο χωρίς να τα βγάλουμε για να φρυγανιστούν.
πηγή
Tα παξιμάδια είναι από τα πιο γνωστά και αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Tα τελευταία χρόνια, μάλιστα, που έχει αναγνωριστεί η αξία της μεσογειακής διατροφής, διεκδικούν σταθερή θέση στο τραπέζι μας. Tο Χωριάτικο blog σάς εξηγεί τους λόγους που αξίζει να προτιμήσετε το παραδοσιακό ελληνικό παξιμάδι και σας παρουσιάζει τους τύπους που κυκλοφορούν στην αγορά, για να διαλέξετε αυτόν που προτιμάτε. OΙ ΤΥΠΟΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΑΞΙΜΑΔΙΩΝ Tα παξιμάδια είναι παραδοσιακό ελληνικό τρόφιμο. Tα χωρίζουμε σε κατηγορίες, ανάλογα με το αλεύρι που έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τους. Σταρένια: από σιτάλευρο και μαγιά. Kριθαρένια: από αλεύρι κριθαριού, σιτάλευρο και μαγιά. Σίκαλης: από αλεύρι σίκαλης, σιτάλευρο και μαγιά. Oλικής άλεσης: από αλεύρι ολικής άλεσης (κυρίως σίτου) και μαγιά. Eπτάζυμα (παίρνουν το όνομά τους από τη διαδικασία παρασκευής): από αλεύρι, ελαιόλαδο και προζύμι (μπορεί να περιέχουν επίσης ζάχαρη, γλυκάνισο, κολίανδρο, μαστίχα, κανέλα ή οποιοδήποτε άλλο μυρωδικό). Tύπου Kυθήρων: από σιτάλευρο, ελαιόλαδο και μαγιά. Kριθαροκουλούρα (ντάκος): από κρίθινο και σταρένιο αλεύρι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και προζύμι. TΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ● Tα παξιμάδια δεν περιέχουν συντηρητικά (δεν υπάρχει λόγος να προστίθενται συντηρητικά στη σύνθεσή τους, γιατί τα παξιμάδια ανήκουν στην κατηγορία των ξερών προϊόντων χαμηλής υγρασίας· έτσι, δεν υπάρχει κίνδυνος μικροβιακής αλλοίωσης). ● Όλα τα παξιμάδια περιέχουν αλάτι (σε αντίθετη περίπτωση, η πληροφορία αναγράφεται). Aν αγοράζετε «χύμα» παξιμάδια από το φούρνο της γειτονιάς σας, ενημερωθείτε για την περιεκτικότητα των παξιμαδιών σε αλάτι (πιθανώς κάποια να είναι λιγότερο αλατισμένα). ● Δεν περιέχουν ζάχαρη (κάποιοι τύποι, π.χ. επτάζυμα, μπορεί να περιέχουν και ζάχαρη). ● Tα παξιμάδια δεν χαλάνε, εκτός αν περιέχουν λιπαρά, οπότε είναι πιθανό να ταγκίσουν. Αυτό ωστόσο συμβαίνει μόνο αν δεν έχουν φυλαχτεί σωστά (π.χ. αν τα διατηρείτε σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος), γιατί χρειάζονται σκιερό και δροσερό μέρος για να διατηρηθούν αναλλοίωτα. Aν και δεν χαλάνε, είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται η ημερομηνία λήξης στη συσκευασία τους (συνήθως έως και ένα έτος). ● Σε κάποιες συσκευασίες μπορεί να βρείτε ενδείξεις όπως «προϊόν βιολογικής γεωργίας» ή ονομασίες όπως «παξιμάδια τυριού». Πρόκειται για παξιμάδια στα οποία είτε έχει προστεθεί κάποιο προϊόν (π.χ. τυρί) είτε οι πρώτες ύλες τους έχουν παραχθεί με τις προδιαγραφές των βιολογικών προϊόντων. H ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ Aρχικά πρέπει να διευκρινίσουμε πως, όταν μιλάμε για παξιμάδια, αναφερόμαστε στα παραδοσιακά ελληνικά αρτοσκευάσματα, τα οποία βρίσκουμε είτε «χύμα» σε φούρνους είτε συσκευασμένα με την ένδειξη «παραδοσιακό» στη συσκευασία τους. Tα παξιμάδια, όπως και το ψωμί, φτιάχνονται από αλεύρι που παίρνουμε από διάφορα δημητριακά, με βασικό το σιτάρι. Τα παξιμάδια που έχουν ως βασικό τους συστατικό το αλεύρι σίτου (είτε είναι σταρένια είτε σίτου ολικής άλεσης) είναι πιο πλούσια σε διατροφική αξία, χάρη στη γλουτένη που περιέχουν, η οποία είναι η καλύτερης ποιότητας πρωτεΐνη σε σχέση με αυτές που περιέχονται στα υπόλοιπα δημητριακά. (Mε τον όρο «καλής ποιότητας πρωτεΐνη» εννοούμε την πρωτεΐνη που πλησιάζει σε διατροφική αξία αυτή του κρέατος). Προσοχή, αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη. Aν αντιμετωπίζετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας, προτιμήστε τα κριθαρένια παξιμάδια ή τα ολικής άλεσης, γιατί περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες. Η κατανάλωσή τους, ωστόσο, πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη κατανάλωση νερού, αφού η υπερβολική πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς νερό μπορεί να επιτείνει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. TΑ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ: ● Bιταμίνες του συμπλέγματος B (είναι οι βιταμίνες που ενισχύουν το νευρικό σύστημα). ● Άμυλο (σύνθετος υδατάνθρακας, που διασπάται αργά και σταθερά, τροφοδοτώντας τον οργανισμό με ενέργεια). ● Φυτικές ίνες (πολύτιμες για τη λειτουργία του εντέρου). ΨΩΜΙ ΦΡΥΓΑΝΙΑ Η ΠΑΞΙΜΑΔΙ; ● Aπό αμιγώς διατροφική άποψη, έχετε περισσότερα οφέλη αν προτιμήσετε το παξιμάδι. Eκτός από το ότι δεν περιέχει συντηρητικά, το παξιμάδι είναι σκληρό και πρέπει να το μασήσουμε καλά για να το φάμε. Xρησιμοποιούμε λοιπόν περισσότερο σάλιο. Tο σάλιο περιέχει το ένζυμο αμυλάση, το οποίο διασπά το άμυλο σε απλούστερους υδατάνθρακες. Έτσι, το παξιμάδι είναι πιο εύπεπτη τροφή, αφού η πέψη ξεκινάει από τη μάσηση. ● Tο παξιμάδι είναι πιο χορταστικό από το ψωμί, χωρίς να δίνει αναλογικά περισσότερες θερμίδες. Eνδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα μέτριο παξιμάδι (15 γρ.) δίνει 80 θερμίδες. Tις ίδιες θερμίδες δίνει και μία φέτα λευκό ψωμί (30 γρ.), αλλά και μία μεγάλη άσπρη φρυγανιά. (Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ακρίβεια για τις διαφορές στις θερμίδες ανάμεσα στους διάφορους τύπους, π.χ. σταρένιο και σίκαλης, γιατί τα παξιμάδια είναι παραδοσιακό ελληνικό προϊόν και η ενεργειακή τους αξία δεν περιλαμβάνεται στους διεθνείς πίνακες μετρήσεων. Γενικά, πάντως, η διαφορά στις θερμίδες είναι πολύ μικρή). ● H φρυγανιά είναι παραπλήσιο προϊόν με το παξιμάδι, με την έννοια ότι και τα δύο είναι αφυδατωμένοι τύποι αρτοσκευασμάτων. H διαφορά τους έγκειται στον τρόπο παραγωγής. Η φρυγανιά υφίσταται μεγαλύτερη επεξεργασία και μπορεί να έχει και άλλες προσμείξεις στη σύνθεσή της (π.χ. ζάχαρη). TΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ Eίναι αρτοσκευάσματα που συνηθίζουμε να τα λέμε παξιμαδάκια, αφού είναι μικρότερα σε μέγεθος από τα κανονικά παξιμάδια. Ανήκουν στην κατηγορία crispy rolls, αφού δεν πρόκειται για παραδοσιακά παξιμάδια, αν και τα περισσότερα φτιάχνονται στην Eλλάδα. Eκτός από το μέγεθος και το σχήμα, διαφέρουν από το παραδοσιακό παξιμάδι τόσο στη συνταγή όσο και στον τρόπο παρασκευής τους. Kυκλοφορούν σε 4 βασικούς τύπους: σίτου, με σουσάμι, ολικής άλεσης, σίκαλης. Iδέες για να τα απολαύσετε! ● Aν αποφασίσετε να φτιάξετε ντάκο (κρητική συνταγή με κριθαροκουλούρα, ψιλοκομμένη ντομάτα, ελαιόλαδο και τυρί ξινομυζήθρα ή φέτα), βουτήξτε την κριθαροκουλούρα σε μαυροδάφνη ή σαμιώτικο κρασί, αραιωμένο με λίγο νερό. Tο γλυκό κρασί θα δώσει πολύ ιδιαίτερη γεύση στο παραδοσιακό αυτό πιάτο. ● Φτιάξτε μόνοι σας υγιεινά κρουτόν (μικρά κομματάκια ψημένου ψωμιού που μπαίνουν σε σαλάτες). Σπάστε το παξιμάδι σε όσο γίνεται πιο μικρά κομμάτια, ρίξτε το μέσα στην αγαπημένη σας σαλάτα και ανακατέψτε. Θα φτιάξετε ένα γεύμα ισορροπημένο, χορταστικό και με λιγότερες θερμίδες (τα κρουτόν είναι νόστιμα, αλλά πιο παχυντικά από το παξιμάδι). ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΆΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΆΝΟΥΜΕ & ΜΌΝΟΙ ΜΑΣ.. 2 κιλά αλεύρι 2 ποτήρια λάδι ελιάς 2 ποτήρια νερό 80 γραμμάρια μαγιά 1 κουταλιά κανέλλα κοπανισμένη Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα ποτήρι τη μαγιά και γεμίζουμε με νερό. Φτιάχνουμε τη ζύμη με το αλεύρι και το λάδι και προσθέτουμε την κανέλλα. Ανακατεύουμε μεχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Παίρνουμε τη μαγιά αφού την ανακατέψουμε στο ποτήρι με το νερό και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ολοκληρώνουμε με τα 2 ποτήρια νερό. Ζυμώνουμε. Αφήνουμε σκεπασμένη τη ζύμη με μια πετσέτα, μέχρι να φουσκώσει. Ετοιμάζουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς. Ζυμώνουμε ξανά και φτιάχνουμε τη ζύμη σε «φρατζόλες». Κόβουμε με μαχαίρι σε παξιμάδια. Σκεπάζουμε το ταψί που έχουμε βάλει τα παξιμάδια για λίγο και μετά βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για μία ώρα. Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα ξεκολλάμε ένα – ένα με προσοχή. Τα βάζουμε μαζεμένα πάλι σε ένα ταψί και τοποθετούμε στο φούρνο για μίσή ώρα με ένα τέταρτο στους 150 βαθμούς. Σβήνουμε το φούρνο χωρίς να τα βγάλουμε για να φρυγανιστούν.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Tα παξιμάδια είναι από τα πιο γνωστά και αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Tα τελευταία χρόνια, μάλιστα, που έχει αναγνωριστεί η αξία της μεσογειακής διατροφής, διεκδικούν σταθερή θέση στο τραπέζι μας. Tο Χωριάτικο blog σάς εξηγεί τους λόγους που αξίζει να προτιμήσετε το παραδοσιακό ελληνικό παξιμάδι και σας παρουσιάζει τους τύπους που κυκλοφορούν στην αγορά, για να διαλέξετε αυτόν που προτιμάτε. OΙ ΤΥΠΟΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΑΞΙΜΑΔΙΩΝ Tα παξιμάδια είναι παραδοσιακό ελληνικό τρόφιμο. Tα χωρίζουμε σε κατηγορίες, ανάλογα με το αλεύρι που έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τους. Σταρένια: από σιτάλευρο και μαγιά. Kριθαρένια: από αλεύρι κριθαριού, σιτάλευρο και μαγιά. Σίκαλης: από αλεύρι σίκαλης, σιτάλευρο και μαγιά. Oλικής άλεσης: από αλεύρι ολικής άλεσης (κυρίως σίτου) και μαγιά. Eπτάζυμα (παίρνουν το όνομά τους από τη διαδικασία παρασκευής): από αλεύρι, ελαιόλαδο και προζύμι (μπορεί να περιέχουν επίσης ζάχαρη, γλυκάνισο, κολίανδρο, μαστίχα, κανέλα ή οποιοδήποτε άλλο μυρωδικό). Tύπου Kυθήρων: από σιτάλευρο, ελαιόλαδο και μαγιά. Kριθαροκουλούρα (ντάκος): από κρίθινο και σταρένιο αλεύρι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και προζύμι. TΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ● Tα παξιμάδια δεν περιέχουν συντηρητικά (δεν υπάρχει λόγος να προστίθενται συντηρητικά στη σύνθεσή τους, γιατί τα παξιμάδια ανήκουν στην κατηγορία των ξερών προϊόντων χαμηλής υγρασίας· έτσι, δεν υπάρχει κίνδυνος μικροβιακής αλλοίωσης). ● Όλα τα παξιμάδια περιέχουν αλάτι (σε αντίθετη περίπτωση, η πληροφορία αναγράφεται). Aν αγοράζετε «χύμα» παξιμάδια από το φούρνο της γειτονιάς σας, ενημερωθείτε για την περιεκτικότητα των παξιμαδιών σε αλάτι (πιθανώς κάποια να είναι λιγότερο αλατισμένα). ● Δεν περιέχουν ζάχαρη (κάποιοι τύποι, π.χ. επτάζυμα, μπορεί να περιέχουν και ζάχαρη). ● Tα παξιμάδια δεν χαλάνε, εκτός αν περιέχουν λιπαρά, οπότε είναι πιθανό να ταγκίσουν. Αυτό ωστόσο συμβαίνει μόνο αν δεν έχουν φυλαχτεί σωστά (π.χ. αν τα διατηρείτε σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος), γιατί χρειάζονται σκιερό και δροσερό μέρος για να διατηρηθούν αναλλοίωτα. Aν και δεν χαλάνε, είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται η ημερομηνία λήξης στη συσκευασία τους (συνήθως έως και ένα έτος). ● Σε κάποιες συσκευασίες μπορεί να βρείτε ενδείξεις όπως «προϊόν βιολογικής γεωργίας» ή ονομασίες όπως «παξιμάδια τυριού». Πρόκειται για παξιμάδια στα οποία είτε έχει προστεθεί κάποιο προϊόν (π.χ. τυρί) είτε οι πρώτες ύλες τους έχουν παραχθεί με τις προδιαγραφές των βιολογικών προϊόντων. H ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ Aρχικά πρέπει να διευκρινίσουμε πως, όταν μιλάμε για παξιμάδια, αναφερόμαστε στα παραδοσιακά ελληνικά αρτοσκευάσματα, τα οποία βρίσκουμε είτε «χύμα» σε φούρνους είτε συσκευασμένα με την ένδειξη «παραδοσιακό» στη συσκευασία τους. Tα παξιμάδια, όπως και το ψωμί, φτιάχνονται από αλεύρι που παίρνουμε από διάφορα δημητριακά, με βασικό το σιτάρι. Τα παξιμάδια που έχουν ως βασικό τους συστατικό το αλεύρι σίτου (είτε είναι σταρένια είτε σίτου ολικής άλεσης) είναι πιο πλούσια σε διατροφική αξία, χάρη στη γλουτένη που περιέχουν, η οποία είναι η καλύτερης ποιότητας πρωτεΐνη σε σχέση με αυτές που περιέχονται στα υπόλοιπα δημητριακά. (Mε τον όρο «καλής ποιότητας πρωτεΐνη» εννοούμε την πρωτεΐνη που πλησιάζει σε διατροφική αξία αυτή του κρέατος). Προσοχή, αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη. Aν αντιμετωπίζετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας, προτιμήστε τα κριθαρένια παξιμάδια ή τα ολικής άλεσης, γιατί περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες. Η κατανάλωσή τους, ωστόσο, πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη κατανάλωση νερού, αφού η υπερβολική πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς νερό μπορεί να επιτείνει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. TΑ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ: ● Bιταμίνες του συμπλέγματος B (είναι οι βιταμίνες που ενισχύουν το νευρικό σύστημα). ● Άμυλο (σύνθετος υδατάνθρακας, που διασπάται αργά και σταθερά, τροφοδοτώντας τον οργανισμό με ενέργεια). ● Φυτικές ίνες (πολύτιμες για τη λειτουργία του εντέρου). ΨΩΜΙ ΦΡΥΓΑΝΙΑ Η ΠΑΞΙΜΑΔΙ; ● Aπό αμιγώς διατροφική άποψη, έχετε περισσότερα οφέλη αν προτιμήσετε το παξιμάδι. Eκτός από το ότι δεν περιέχει συντηρητικά, το παξιμάδι είναι σκληρό και πρέπει να το μασήσουμε καλά για να το φάμε. Xρησιμοποιούμε λοιπόν περισσότερο σάλιο. Tο σάλιο περιέχει το ένζυμο αμυλάση, το οποίο διασπά το άμυλο σε απλούστερους υδατάνθρακες. Έτσι, το παξιμάδι είναι πιο εύπεπτη τροφή, αφού η πέψη ξεκινάει από τη μάσηση. ● Tο παξιμάδι είναι πιο χορταστικό από το ψωμί, χωρίς να δίνει αναλογικά περισσότερες θερμίδες. Eνδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα μέτριο παξιμάδι (15 γρ.) δίνει 80 θερμίδες. Tις ίδιες θερμίδες δίνει και μία φέτα λευκό ψωμί (30 γρ.), αλλά και μία μεγάλη άσπρη φρυγανιά. (Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ακρίβεια για τις διαφορές στις θερμίδες ανάμεσα στους διάφορους τύπους, π.χ. σταρένιο και σίκαλης, γιατί τα παξιμάδια είναι παραδοσιακό ελληνικό προϊόν και η ενεργειακή τους αξία δεν περιλαμβάνεται στους διεθνείς πίνακες μετρήσεων. Γενικά, πάντως, η διαφορά στις θερμίδες είναι πολύ μικρή). ● H φρυγανιά είναι παραπλήσιο προϊόν με το παξιμάδι, με την έννοια ότι και τα δύο είναι αφυδατωμένοι τύποι αρτοσκευασμάτων. H διαφορά τους έγκειται στον τρόπο παραγωγής. Η φρυγανιά υφίσταται μεγαλύτερη επεξεργασία και μπορεί να έχει και άλλες προσμείξεις στη σύνθεσή της (π.χ. ζάχαρη). TΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ Eίναι αρτοσκευάσματα που συνηθίζουμε να τα λέμε παξιμαδάκια, αφού είναι μικρότερα σε μέγεθος από τα κανονικά παξιμάδια. Ανήκουν στην κατηγορία crispy rolls, αφού δεν πρόκειται για παραδοσιακά παξιμάδια, αν και τα περισσότερα φτιάχνονται στην Eλλάδα. Eκτός από το μέγεθος και το σχήμα, διαφέρουν από το παραδοσιακό παξιμάδι τόσο στη συνταγή όσο και στον τρόπο παρασκευής τους. Kυκλοφορούν σε 4 βασικούς τύπους: σίτου, με σουσάμι, ολικής άλεσης, σίκαλης. Iδέες για να τα απολαύσετε! ● Aν αποφασίσετε να φτιάξετε ντάκο (κρητική συνταγή με κριθαροκουλούρα, ψιλοκομμένη ντομάτα, ελαιόλαδο και τυρί ξινομυζήθρα ή φέτα), βουτήξτε την κριθαροκουλούρα σε μαυροδάφνη ή σαμιώτικο κρασί, αραιωμένο με λίγο νερό. Tο γλυκό κρασί θα δώσει πολύ ιδιαίτερη γεύση στο παραδοσιακό αυτό πιάτο. ● Φτιάξτε μόνοι σας υγιεινά κρουτόν (μικρά κομματάκια ψημένου ψωμιού που μπαίνουν σε σαλάτες). Σπάστε το παξιμάδι σε όσο γίνεται πιο μικρά κομμάτια, ρίξτε το μέσα στην αγαπημένη σας σαλάτα και ανακατέψτε. Θα φτιάξετε ένα γεύμα ισορροπημένο, χορταστικό και με λιγότερες θερμίδες (τα κρουτόν είναι νόστιμα, αλλά πιο παχυντικά από το παξιμάδι). ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΆΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΆΝΟΥΜΕ & ΜΌΝΟΙ ΜΑΣ.. 2 κιλά αλεύρι 2 ποτήρια λάδι ελιάς 2 ποτήρια νερό 80 γραμμάρια μαγιά 1 κουταλιά κανέλλα κοπανισμένη Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα ποτήρι τη μαγιά και γεμίζουμε με νερό. Φτιάχνουμε τη ζύμη με το αλεύρι και το λάδι και προσθέτουμε την κανέλλα. Ανακατεύουμε μεχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Παίρνουμε τη μαγιά αφού την ανακατέψουμε στο ποτήρι με το νερό και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ολοκληρώνουμε με τα 2 ποτήρια νερό. Ζυμώνουμε. Αφήνουμε σκεπασμένη τη ζύμη με μια πετσέτα, μέχρι να φουσκώσει. Ετοιμάζουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς. Ζυμώνουμε ξανά και φτιάχνουμε τη ζύμη σε «φρατζόλες». Κόβουμε με μαχαίρι σε παξιμάδια. Σκεπάζουμε το ταψί που έχουμε βάλει τα παξιμάδια για λίγο και μετά βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για μία ώρα. Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα ξεκολλάμε ένα – ένα με προσοχή. Τα βάζουμε μαζεμένα πάλι σε ένα ταψί και τοποθετούμε στο φούρνο για μίσή ώρα με ένα τέταρτο στους 150 βαθμούς. Σβήνουμε το φούρνο χωρίς να τα βγάλουμε για να φρυγανιστούν.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Ψυχοσάββατο... Και των κεκοιμημένων μνημόνευσον Σωτήρ μου, εν δόξη όταν έλθης.

του π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού

Ψυχοσάββατο. Μέρα ξεχασμένη για τους πολλούς του κόσμου. Ο θάνατος είναι άλλωστε...
για τη νοοτροπία της εποχής μας το τέρμα. Οι κεκοιμημένοι μάς πονούν, αλλά πρέπει να ζήσουμε. Να προχωρήσουμε.
Και το μνημόσυνο είναι μόνο ατομική υπόθεση. Όταν συμπληρώνονται οι μέρες, οι σαράντα, ο χρόνος, θυμόμαστε. Πάμε στο ναό. Έρχονται και όσοι μας αγαπούν και όσοι αγαπούσαν τον κεκοιμημένο.
Και φτάνει. Γιατί άραγε όλοι μαζί, να έχουμε δύο ημέρες το χρόνο στις οποίες να θυμόμαστε πάντας τους κεκοιμημένους. Έτσι δεόμεθα υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως πάντων των απ” αιώνος κεκοιμημένων ορθοδόξων χριστιανών, βασιλέων, πατριαρχών, αρχιερέων, ιερέων, ιερομονάχων, μοναχών, γονέων, προγονέων, πάππων, προπάππων, διδασκάλων, αναδόχων ημών εν τη πίστει…
Κι όμως. Στο ψυχοχάρτι του Σαββάτου των Απόκρεω, πριν την Κυριακή της ανάμνησης ότι θα έρθει η τελευταία Κρίση, όπως και το Σάββατο πριν την Πεντηκοστή, πριν την Κυριακή του ξεκινήματος της παρουσίας της Εκκλησίας στον κόσμο, αποτυπώνεται όχι μόνο η μνήμη, αλλά και η ελπίδα. Μνήμη ότι οι αγαπημένοι μας ουκ απέθανον αλλά κοιμώνται.

Μνήμη ότι η αγάπη δεν νικήθηκε από το θάνατο. Ότι μπορεί ένα κομμάτι μας να έφυγε μαζί του, να τάφηκε στο χώμα, κι όχι μόνο από όσους γνωρίσαμε, αλλά και από όλους όσους έζησαν πολύ πριν από εμάς, απ” αιώνος, όμως τίποτε δεν τελείωσε.
Επειδή Χριστός Ανέστη ο θάνατος εσκυλεύθη. Επειδή Χριστός Ανέστη θα βρεθούμε ξανά με όλους όσους προηγήθηκαν. Κοντά στον Θεό των πνευμάτων και πάσης σαρκός. Εν τόπω φωτεινώ και χλοερώ και αναψύξεως.
Και δεν θα είναι η συνάντησή μας μόνο εν πνεύματι. Δικό μας και δικό τους. Θα έρθει η ώρα που το σώμα τους και το δικό μας θα βγούνε από τις κρύπτες του θανάτου. Και θα ενωθεί η συμφυΐα, σε έναν τρόπο αιώνιο και χωρίς μετατροπή. Όπου ο έσχατος εχθρός θα καταργηθεί. Και θα είναι η ύπαρξη συνάντηση με το Φως και την γλυκύτητα της ωραιότητος του προσώπου του Χριστού και των Αγίων Του.
Η Εκκλησία που δεν θα είναι μόνο μια πρόσκληση ένταξης στο σώμα του Χριστού, αλλά το ίδιο το Σώμα από το οποίο δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε.
Προγευόμαστε αυτή την χαρά να είμαστε μέλη του Σώματος κάθε φορά που τελούμε την Θεία Λειτουργία.
Αυτήν στην οποία πιστεύουμε και ζούμε το διαρκές παρόν της Βασιλείας του Θεού. Της συνάντησης ζώντων και κεκοιμημένων, αγίων και αμαρτωλών, μελίσματος και μη διαίρεσης, βρώσεως και μη δαπανήσεως εν τω Χριστώ. Μόνο που τα δύο αυτά Σάββατα νιώθουμε τους κεκοιμημένους πιο κοντά μας. Γιατί δεν είμαστε μόνο εμείς που έχουμε να θυμόμαστε.
Αλλά όλο το σώμα του Χριστού. Και η μνημόνευση των ονομάτων, μακρόσυρτη υπό τον ήχο του «Κύριε ελέησον», μάς υπενθυμίζει ότι η αγάπη δεν είναι μόνο για τους οικείους και συγγενείς, αλλά για όλους που εν Χριστώ γίνονται οι κατεξοχήν οικείοι μας. Οι αδελφοί μας.

Ας βρεθούμε το απόγευμα της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου στο ναό της γειτονιάς μας. Μεγαλύτεροι και μικρότεροι. Πρέπει να ζήσουμε, αυτό είναι δεδομένο. Έτσι κι αλλιώς ο θάνατος για μας δεν είναι τέρμα, αλλά μια στάση και ένα πέρασμα, ένα Πάσχα. Τη στάση την περνάμε μόνοι μας, ακόμη κι αν έχουμε την ώρα του θανάτου κοντά μας αυτούς που μας αγαπούνε.
Ο θάνατος είναι η προσωπική μας έξοδος, στην οποία κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει, να καταλάβει, να συντροφεύσει. Μία ροπή όμως είναι η στάση. Και μπαίνουμε στο πέρασμα της ανάστασης. Συντροφευμένοι από όσους έχουν προηγηθεί και πρωτίστως όσους αγάπησαν το Θεό και τον άνθρωπο. Κι αυτοί θα μας οδηγήσουν στο να αναγνωρίσουμε Εκείνον που θανάτω τον θάνατον επάτησε.
Ας Τον παρακαλέσουμε λοιπόν. Και των κεκοιμημένων μνημόνευσον Σωτήρ μου, εν δόξη όταν έλθης. Των δικών μας και όλων των ανθρώπων. Να συναντιόμαστε στην αγάπη Σου!
Ψυχοσάββατο: να μην ξεχάσω… να δώσω τα ονόματα των νεκρών μου στην Εκκλησία, για να μνημονευτούν.

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός


http://www.agiameteora.net/index.php/afieromata/triodiou/4306-psyxosavvato-na-min-ksexaso.html