ΣΕΛΙΔΕΣ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Οι φαγώσιμες ελιές-Πως γίνονται και πως διατηρούνται


Ελιές Αγρινίου
Τις μαζεύουν πράσινες, τις χαράζουν σε τρεις μεριές του μάκρους και τις ξεπικρίζουνε με νερό. Τελευταία τις βάζουν στην άρμη. Το ξεπίκρισμα τελειώνει σε 8-10 μέρες, όταν συχνότερα αλλάζουμε το νερό. Τότε τις ρίχνουν σε κάδη των 1000 οκ. με άρμη 14-15 τα εκατό. Κι' όταν πρόκειται να τις στείλουνε στην κατανάλωση βγάζουν από την κάδη όσες χρειάζονται και τις βάζουνε σε μικρά βαρέλια με άρμη 14 τα εκατό.




Ελιές Πύργου (Μοριά)

Τις χαράζουνε σε τρεις μεριές του μάκρους και τις ξεπικρίζουν με καθαρό νερό πού αλλάζουνε κάθε μέρα. Ύστερα τις ρίχνουνε σε άρμη και...

2 σχόλια:

  1. Μήπωε έχετε τήν καλωσ.υνη νά μού γράψετε πώς νά κάνω τίς ελιές μου ξυδάτες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θά φτιάξεις άλμη με ξύδι.{ Γιά 5 κιλά ελιές 3 λίτρα νερό 1 λίτρο ξύδι 500 γρ. αλάτι}
    Όταν οί ελιές πού έχεις βάλει στήν άλμη αχαράκωτες είναι έτοιμες μετά από έναν - ενάμιση μήνα, τίς βγάζεις καί τίς βάζεις σέ βάζα μέ άλμη ξυδιού νά σκεπάζονται μέχρι επάνω. Όταν θέλεις νά φάς βγάζεις από τό βάζο όσες θέλεις τίς ξεπλένεις καί τίς βάζεις σέ μπόλ μέ λάδι. Οί άλλες νά μένουν στήν άλμη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή