Άγιος Φανούριος ο Μεγαλομάρτυς
27 Αυγούστου, εορτή τού Άγίου Φανουρίου
Ο
Άγιος Φανούριος είναι αναμφίβολα μια άγια, σημαντική νεανική μορφή, που
ξεχωρίζει με τον δικό του τρόπο ανάμεσα στους άλλους Αγίους της
χριστιανοσύνης, γιατί δεν τιμάται απλώς σε μια μόνον ημερομηνία, αλλά η
πίστη των χριστιανών κάνει συχνά τη γνωστή φανουρόπιτα.
Ο
Άγιος Φανούριος, που έζησε στα Ρωμαϊκά χρόνια, συγκρούσθηκε τότε
θαρρετά με τον κόσμο της ειδωλολατρίας, γιατί το χριστιανικό πνεύμα του
θεανθρώπου, δεν του επέτρεπε ν' αρνηθεί τις αναμφισβήτητα ενάρετες
αρχές του. Έτσι τα 12 μαρτύρια που υπόφερε ο Άγιος, αποτελούν για μας
ένα δυνατό κίνητρο για αντοχή και προσκόλληση στις ηθικές αξίες του
χριστιανισμού, για να βγούμε νικητές από ένα αδιάκοπο αγώνα, ενάντια
στην απιστία και αδικία της εποχής μας. Ο Άγιος μας δίδαξε με την
πραγματική θυσία του, πως εμείς τώρα δεν παλεύουμε βέβαια με
στρατοκράτες Ρωμαίους και απαίσιους Αγαρηνούς, αλλά έχομε ν'
αντιμετωπίσουμε τις πιο έντεχνα στημένες παγίδες του υλισμού και
αθεϊσμού, που προσπαθούν μαζικά να σαρώσουν τις τάξεις των χριστιανών.
Ο
Άγιος Φανούριος ακόμα μας δίδαξε, πως το στεφάνι της ενάρετης ζωής δεν
κερδίζεται εύκολα, αλλά μόνον με συνεχείς δοκιμασίες, με θάρρος,
υπομονή και αντοχή. Επομένως σαν αληθινοί αγωνιστές της πίστεως ας
μιμηθούμε την υποδειγματική και άμεμπτη ζωή του Αγίου, για να
καταξιωθούμε κάποτε κι εμείς να τιμήσουμε το χριστιανικό όνομα που
φέρουμε, όπως κι αυτός επάξια το τίμησε.
Η πίτα του Αγίου Φανουρίου
Η
μεγάλη τιμή που τρέφουν οι χριστιανοί στον Άγιο Φανούριο, έγινε αιτία
να δημιουργηθεί στο λαό το παραδοσιακό έθιμο της πίττας του Αγίου ή
καλύτερα της φανουρόπιτας.
-----------------------------------------------------------------------
ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ
ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι λάδι.
1 ποτήρι ζάχαρη.
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι.
1 κουταλιά κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
3 ποτήρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλιά κανελογαρύφαλα
1/2 ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα
1/2 ποτήρι μαύρες σταφίδες
ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι λάδι.
1 ποτήρι ζάχαρη.
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι.
1 κουταλιά κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
3 ποτήρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλιά κανελογαρύφαλα
1/2 ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα
1/2 ποτήρι μαύρες σταφίδες
Εκτέλεση
Σ' ένα μεγάλο μπολ,
ανακατέψτε το αλεύρι με τη σόδα, το γαρύφαλλο και την κανέλλα. Χτυπήστε
1' στο μπλέντερ το λάδι με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού και ρίξτε
το μίγμα μέσα στο μπολ με τα στερεά υλικά. Ρίξτε επίσης τα καρύδια και
τις σταφίδες και ανακατέψτε τα όλα μαζί μ' ένα κουτάλι να ενωθούν.
Αδειάστε το μίγμα σε ταψάκι με διάμετρο 28 εκ. βουτυρωμένο και
αλευρωμένο. Ψήστε τη φανουρόπιτα στους 175 βαθμούς Κελσίου, 1 ώρα
περίπου. Βγάλτε την από το φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει. Τοποθετήστε
στην επιφάνειά της μια χάρτινη δαντέλα και κοσκινίστε μ' ένα σουρωτήρι
ζάχαρη άχνη. Αφαιρέστε με προσοχή τη δαντέλα και τα σχέδιά της θα
αποτυπωθούν στην επιφάνεια της φανουρόπιτας. Ή αλλιώς, πασπαλίστε την
απλώς με λίγη άχνη ζάχαρη.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου