ΣΕΛΙΔΕΣ

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Η Φουστανέλα





Φουστανέλα



Η φουστανέλα ήταν παραδοσιακό ένδυμα των αντρών, των ποιμενικών κυρίως ομάδων, στα Βαλκάνια. Πρόκειται για μια κοντή πολύπτυχη λευκή φούστα.

Κατασκευάζεται από πολλά ορθογώνια τρίγωνα τεμάχια υφάσματος, που ράβονται μεταξύ τους ίσιο με λοξό και μετά σουρώνονται στη μέση. Τις πιό πολλές φορές η φουστανέλα κατασκευάζεται σε δύο ξεχωριστά τμήματα και δένει στη μέση δεξιά και αριστερά. Το γεγονός ότι οι παλιότερες φουστανέλες είχαν κορμί, ήταν λιγότερο πτυχωτές και μακριές ως τη μέση της γάμπας, κάνει πιο πιθανή την προέλευσή της από το πουκάμισο.

Μέχρι την δεκαετία του 1890 φοριόταν και στην Ελλάδα, οπότε και αντικαταστήθηκε για λόγους μόδας από "τα φράγκικα", αυτό δηλαδή που σήμερα αποκαλούμε παντελόνι.



Η προέλευση της ονομασίας



Όπως αναφέρει η λαογράφος και ενδυματολόγος Ιωάννα Παπαντωνίου, το όνομά της το παίρνει από ένα ύφασμα, το οποίο στις ημέρες μας στην Ιταλία σημαίνει΄΄Fustagno΄΄, δηλαδή βαμβαβακερό ύφασμα -απ΄όπου το Fustana, με υποκοριστικό το Fustanella- που στην ουσία προέρχεται από μια πόλη της Αιγύπτου, το Φουστάτ, που είναι προάστιο του Καΐρου. Εκεί κατασκευαζόταν ένα είδος τζιν, ένα δίμητο χοντρό ανθεκτικό ύφασμα, το οποίο χρησιμοποιήται για πανιά στα καράβια, τις λεγόμενες ΄΄φούστες΄΄[2][3] Πάντως, η ενετική λέξη fustagno προήλθε από το υστερολατινικό fustaneum που ήταν λεξη κατασκευασμένη από τους Λατίνους για να αποδώσουν στη γλώσσα τους την ελληνιστική λέξη "ξύλινο", επειδή έτσι αποκοκαλούσαν οι Έλληνες το βαμβακερό και άλλα υφάσματα που χρησιμοποιούνταν για φορεσιές. (Το λατινικό fustaneum προήλθε συγκεκριμένα από τη λέξη fustis που σήμαινε ξύλο)



Η προέλευση της Φουστανέλας




Μελετητές αναφέρουν σχετικά με την φουστανέλα πως προέρχεται από μια σειρά αρχαίων ελληνικών ενδυμάτων, που έκαναν την εμφάνισή τους εκείνη την εποχή, όπως ο χιτώνας.
Σε βυζαντινά όστρακα και αγγεία (κεραμική), πολεμιστές εμφανίζονται να φέρουν όπλα, φορώντας την βαριά πολύπτυχη φουστανέλα. Ο Τσαρούχης θεωρούσε πως η καταγωγή της ήταν η Ινδία. Το λευκό ένδυμα των μαχαραγιάδων είναι κατασκευασμένο από βαμβακερή μουσελίνα και έχει φούστα από πολλά ισοσκελή τρίγωνα, προσαρμοσμένη σε μακρυμάνικο σταυρωτό μπούστο, που δένει στο πλάι. Οι φούστες που συντίθενται από ισοσκελή τρίγωνα είναι πολύ διαδεδομένες στην επαρχία Ράτζασταν στη Βορρειοδυτική Ινδία, σε άνδρες και γυναίκες και ονομάζονται ΄΄ghari΄΄. Στο παλάτι του Μαχαραγιά του Μπενάρες σώζεται σε ελεφαντόδοτο παράσταση με τελετουργική πομπή στις αρχές του 20ου αιώνα. Στην παράσταση δεσπόζουν οι σπαχήδες, που δίνουν την εντύπωση ότι φορούν στολή με φουστανέλα, παρόμοια με των Ελλήνων του 1821. Ένας τέτοιος συσχετισμός είναι δύσκολο να γίνει δεκτός, επειδή η βασικότερη μεταξύ τους διαφορά είναι η κοπή των τριγώνων. Στην Ελλάδα έχουμε ορθογώνια ανισοσκελή τρίγωνα που ενώνονται λοξό με ίσο (η υποτείνουσα του ενός τριγώνου με την κάθετη πλευρά του άλλου), για να μην ξεχειλώνει ο ποδόγυρος.
Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η φουστανέλα ήταν σε κοινή χρήση στην Ελλάδα ήδη από τον 12ο αιώνα.

Κατά τον Αντώνιο Κεραμόπουλο, η φουστανέλα κατάγεται από το ρωμαΐκό στρατιωτικό ένδυμα: το συγκεκριμένο ένδυμα φοριόταν από τους εκάστοτε μισθοφόρους των Ρωμαίων στον χώρο της Ηπείρου.[9]
Από ενδυματολογική άποψη, αν αφαιρεθούν τα πολύ νεώτερα επίρραφα χρυσοκεντήματα από εξαρτήματα όπως τα γιλέκα και οι περικνημίδες, μένει ένα μεσαιωνικό ευρωπαϊκό ένδυμα. Στο αρχαιολογικό μουσείο της Επιδαύρου
εκτίθεται ακέφαλο άγαλμα ρωμαίου αξιωματούχου, όπου φαίνεται καθαρά ότι φοράει μία φούστα πάνω από κοντό χιτώνα.[10][11] (Πηγή: εδώ)
 http://vlahofonoi.blogspot.gr/
 Σημείωση: Αυτή την εικόνα έπλασε η λαϊκή φαντασία του ελληνορθόδοξου γένους μας..!! Ο Έλληνας αντιλαμβάνεται το Θείο Πάθος ως Ηρωϊκό δρώμενο και όχι ως μοιραία κατάληξη..  τιμά Μαρτύριο, Θυσία, μα και Ανάσταση..!!! Ο Άγιος Γεώργιος με φουστανέλα στον Ναό της ''Αγίας Παρασκευής'' στην Περίκλεια Ν. Πέλλας (πρώτη φώτο) καθώς και στον ομώνυμο Ναό της Μηλόβιστας Πελαγονίας

3 σχόλια:

  1. Φούστα - Φουστανέλα,

    Όλοι οι λαογράφοι σχετικά με το όνομα φουστανέλα είναι λάθος,
    Η προέλευση της ονομασίας σύμφωνα με την θεογονία των ορφικών είναι από τον χρόνο που θέτουν ως αρχή των πάντων, Ο πας, η πάσα, το παν, παράγουν την πυξ πυγμή του χεριού,
    Αρχαία Δωρική φαουστ = γροθιά που μέσα σε αυτήν φυλάσσονται τα πάντα ή αλλιώς πέντε, που συνιστούν τον Χρόνο Χέρι δηλαδή, οι αιώνες, τα έτη, οι ημέρες, οι ώρες, τα δευτερόλεπτα.
    Η ρίζα του Χρόνου-Χεριού είναι η Χειρ που έχει την έννοια του άπτεσθαι, δράττεσθαι, λαμβάνειν, πιάνειν Ετσι οι άνθρωποι, με τον ανθρωπομορφισμό που χαρακτηρίζει τους θεούς που επινοούν, φαντάστηκαν τον αγέραστο Χρόνο ως πελώριο χέρι που αγκαλιάζει, περιλαμβάνει και καταλύει μες την πυγμή του, τα πάντα....!
    Έτσι ακρειβως φαντάστηκαν "σαν μια φαουστ.φαουστα, φούστα" οι Αρχαίοι υμών πρωγόνοι και το ένδυμα που πρέπει να περικλείει το σώμα του ανθρώπου στη γη από πάνω μεχρη κάτω,σαν μια φούστα (στην εποχή του Πανγαλου ήταν μακριές οι φούστες...!) όχι μόνο οι γυναικίες φούστες αλλά και των Ιερωμένων όλων των εποχών και όλων την θρησκειών μεχρη σήμερα.....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. {Αρχαία Δωρική φαουστ = γροθιά που μέσα σε αυτήν φυλάσσονται τα πάντα ή αλλιώς πέντε, που συνιστούν τον Χρόνο Χέρι δηλαδή, οι αιώνες, τα έτη, οι ημέρες, οι ώρες, τα δευτερόλεπτα.} Ό Χρόνος μέ τίς 356 ημέρες =περιστροφή γύρω σπό τόν Ήλιο..ό Ήλιος - Χρόνος - Κρόνος έχει σχέση μέ αυτό πού γράψατε ότι ό ήλιος μας είναι ό Κρόνος καί τό ρέων διάστημα ή Ρέα;...

      Διαγραφή
  2. Οι Εγγλέζοι πήγαν ακόμα εννα βήμα μπροστά ονομαζοντας τη Δωρική "φαουστα" γρωθιά, FIST όπου σύμφωνα με τον κώδικα του κυρίου Σημαιοφόρου Θεολόγου, το Ιώτα σημαίνη την συνεχή εξ' ουρανού κατερχωμενη θεϊκή δύναμη και ενεργια, από τον λόγο ακόμα και σήμερα βλέπουμε θρησκευόμενους ανθρώπους σε όλη τη γη, με καλυμένο όλο το σώμα...!
    Φυσικά σήμερα βλέπουμε και μισό-γυμνά καλiγραμα νεανικά σώματα που είχει να κάνει με την φυσική ομωρφια που οι Έλληνες αργότερα κατενόησαν και έφεραν στο φως με χιλιάδες αγάλματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή