ΣΕΛΙΔΕΣ

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς νά φτιάξετε λουκούμια μόνοι σας.

Το λουκούμι είναι γλύκισμα μπουκιά που φτιάχνεται μαγειρεύοντας ένα μίγμα σιροπιού, ζάχαρης και κορν φλάουρ, πολύ αργά για αρκετές ώρες. Χύνεται και αφήνεται να κρυώσει, στη συνέχεια κόβεται και πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη.
Οι γεύσεις ποικίλουν αλλά οι κυριότερες είναι το ροδόνερο και η μαστίχα.
Υλικά:
500 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
200 γρ. νισεστές
Μαστίχα, ροδόνερο, ξινό
100 γρ. άχνη ζάχαρη 

Παρασκευή 
Διαλύουμε το νισεστέ σε λίγο νερό.
Ρίχνουμε σε κατσαρόλα την ζάχαρη και το υπόλοιπο νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το λιωμένο νισεστέ και το ξινό και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μίγμα να αποκτήσει ελαστικότητα.
Το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε ροδόνερο και μαστίχα.
Το αφήνουμε να κρυώσει για 24ώρες και αφού το κόψουμε το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Ποσότητα μαγειρεμένου τροφίμου: 850γρ.

Πηγή: Συνταγή: (Πατροπαράδοτες ελληνικές συνταγές,2001) 
ftiaxno.gr
 Μπορείτε νά τά πασπαλίσετε καί μέ  τριμμένη καρύδα.
Ακόμα μπορείτε νά προσθέσετε καί ξηρούς καρπούς σέ κομματάκια μέσα στό μίγμα.
Επίσης  μπορείτε νά δόσετε χρώμα μέ λίγες σταγόνες  από χρώμα ζαχαροπλαστικής.

5 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε πολύ για το υπέροχο αυτό blog και για τη δουλειά σας! Ως προς τα λουκούμια, ΄θα ήθελα να άνω μια ερώτηση, πόσο ξινό βάζουμε; Και για πόση περίπου ώρα χρειάζεται ανακάτεμα το μίγμα;
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα. Την συνταγή για τά λουκούμια την βρήκα στο διαδίκτυο και την δοκίμασα. Η αλήθεια είναι ότι έβαλα στην τύχη περίπου μισό κουταλάκι ξινό και ήταν πολύ. Άρα πρέπει να βάζουν στην μύτη του μικρού κουταλιού. Το ξινό είναι για να μην ζαχαρώνει το γλυκό. Επίσης , θα πρέπει να είναι σε χαμηλή θερμοκρασία όταν το ανακατεύεις για να δέσει σωστά. Αυτό ήταν το δεύτερο λάθος μου γιατί εμένα έπηξε γρήγορα και δεν μού άφησε το περιθώριο να το ανακατέψω αρκετά για να γίνει ελαστικό το μίγμα όπως είναι στά λουκούμια. Και τέλος , θα πρέπει οπωσδήποτε να το αφήσεις μία ημέρα να κάτσει.
    Εγώ έβαλα μαστίχα για άρωμα και ήταν πολύ γευστικά .
    Καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν βαλω ροδονερο πιστευω οτι δεν ειναι αναγκη να βαλω και μαστιχα...
    Όταν λέτε μαστιχα εννοειτε τα "δακρυα";;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑΙ Η ΜΑΣΤΙΧΑ ΣΕ ΚΟΜΠΟΥΣ ΤΗΝ ΤΡΙΒΕΙΣ ΣΕ ΣΚΟΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή