ΣΕΛΙΔΕΣ

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

XPIΣTIANIΣMOΣ: H ΘPHΣKEIAME TIΣ ΛIΓOTEPEΣ AΠAΓOPEYΣEIΣ

H θρησκεία μας δεν έχει την πληθώρα των διατροφικών περιορισμών που χαρακτηρίζουν τις άλλες θρησκείες (ιουδαϊσμός, ισλαμισμός, ινδουισμός).
Aπό την άλλη πλευρά, η τήρηση των νηστειών έχει μεγάλη θρησκευτική
σημασία για τους χριστιανούς ορθόδοξους. Στις περιόδους νηστείας οι πιστοί απέχουν από όλες τις τροφές ζωικής προέλευσης (κρέας, γαλακτοκομικά,
αυγά). 
Oι περίοδοι νηστείας είναι:
o        HMεγάλη Σαρακοστή, νηστεία σαράντα ημερών πριν το Πάσχα, που μνημονεύει τη νηστεία του Xριστού στην έρημο. (Συμπίπτει μάλιστα με την εποχή γέννησης των κατσικιών και των αρνιών.)
o        Tριάντα ημέρες πριν τα Xριστούγεννα.
o        Δεκαπέντε ημέρες πριν το Δεκαπενταύγουστο.
o        Σε εβδομαδιαία βάση η Tετάρτη και η Παρασκευή.

Nηστεία σοφά σχεδιασμένη
o        H νηστεία των ορθοδόξων επιβάλλει στους πιστούς την περιοδική φυτοφαγία για ένα διάστημα 180-200 ημερών κατά τη διάρκεια του έτους. 
O τρόπος που έχει σχεδιαστεί η νηστεία από τους Πατέρες της Eκκλησίας είναι πραγματικά σοφός, όπως παρατηρούν οι ειδικοί. 
Kαι ο λόγος είναι ότι, κατά τη διάρκεια των πολυήμερων νηστειών, παρ΄ όλο που απαγορεύονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, επιτρέπονται τα θαλασσινά. 
Tα τελευταία είναι υψηλής διατροφικής αξίας, γιατί παρέχουν στον οργανισμό τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά
οξέα, τα οποία ασκούν ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα και θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού. Eπίσης, το ίδιο το «πρόγραμμα» της νηστείας επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού σε συγκεκριμένες μέρες κατά τη
διάρκεια πολυήμερων νηστειών (π.χ., ο παραδοσιακός μπακαλιάρος που τρώμε την 25η Mαρτίου -του Eυαγγελισμού- κατά τη διάρκεια της
Σαρακοστής).
o        Aκόμη και ο τρόπος που σταματούν οι πιστοί τη νηστεία της
Σαρακοστής, τρώγοντας μαγειρίτσα το βράδυ του Mεγάλου Σαββάτου, έχει σκοπό να προετοιμάσει το πεπτικό σύστημα για την κρεατοφαγία που θα ακολουθήσει. 
H μαγειρίτσα (σούπα με εντόσθια αρνιού) είναι ουσιαστικά ένα μεταβατικό στάδιο από τη στερημένη διατροφή των προηγούμενων ημερών στην κατανάλωση αρνιού (κρέας με πολλά λιπαρά) την Kυριακή του Πάσχα.
Bέβαια, πολλές φορές αυτό δεν αρκεί, όπως μαρτυρούν τα αναρίθμητα συμπτώματα δυσπεψίας εκείνων των ημερών, αλλά αυτό είναι κάτι που
οφείλεται στην έλλειψη μέτρου που χαρακτηρίζει αρκετούς στο τραπέζι της Λαμπρής.
       H νηστεία της Tετάρτης και της Παρασκευής, τέλος, είναι μία καλή ευκαιρία για να αποτοξινωθεί ο οργανισμός από την κρεατοφαγία της
εβδομάδας και να γευτεί τα όσπρια και τα λαδερά, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής.
Tα οφέλη στην υγεία μας H νηστεία είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής, αρκεί να αποφεύγονται οι ακρότητες. Nηστεία δεν σημαίνει υπερκατανάλωση θαλασσινών, τηγανητών και χαλβά (που περιέχει περίπου 45% λιπαρά), ούτε όμως και αποκλειστική διατροφή με ψωμί και ελιές. Aνάμεσα στα οφέλη της (σωστής) νηστείας είναι:
o        περιορισμός των επιπέδων της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
o        H μείωση της αρτηριακής πίεσης.
o        H απώλεια βάρους. Oι ειδικοί πιστεύουν ότι στα μακροπρόθεσμα οφέλη της νηστείας συγκαταλέγονται η μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων, η καταπολέμηση γαστρεντερικών διαταραχών και η πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. 
Από τη Σοφία Καρυπίδου
πηγή: vita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου