Φουσκωτό και στολισμένο, το Χριστόψωμο είναι
απαραίτητο στο γιορτινό τραπέζι.
Φτιάξτε το, είναι απλά τέλειο!
ΥΛΙΚΑ
700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή καλύτερα σταρένιο
400 γραμ. νερό χλιαρό
30 γραμ. μαγιά φρέσκια απ' το φούρνο
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη.
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο
400 γραμ. νερό χλιαρό
30 γραμ. μαγιά φρέσκια απ' το φούρνο
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη.
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και μέσα
ρίχνουμε το χλιαρό νερό, προσοχή όχι καυτό και καεί η μαγιά, και
διαλύουμε μέσα την μαγιά.
Προσωπικά μ' αρέσει καλύτερα η φρέσκια μαγιά, γιατί φουσκώνει και πιο
γρήγορα .
Συνεχίζουμε και ρίχνουμε το αλάτι και την ζάχαρη και αρχίζουμε και
ζυμώνουμε το ζυμάρι μας.
Σ' αυτό το στάδιο ρίχνουμε 1 κουτ. του γλυκού γλυκάνισο .
Πρέπει να γίνει μια ζύμη , που να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε την ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 1
ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τότε τη βγάζουμε
στον πάγκο.
Κόβουμε ένα κομμάτι όσο
ένα μήλο για το στόλισμά της. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί Νο 30 ή 32. Την
πατάμε ελαφρά να ισιώσει η επιφάνεια. Πλάθουμε με το μικρό κομμάτι που
κρατήσαμε δύο φιτίλια και τα τοποθετούμε σταυρωτά πάνω στο ψωμί.
Βάζουμε στο κέντρο ένα
καρύδι και γύρω γύρω τόσα καρύδια όσα είναι τα μέλη της οικογένειας. Γαρνίρουμε
κατά μήκος του σταυρού με ότι σχέδια θέλουμε και μπήγουμε γαρίφαλα.
Σκεπάζουμε το
χριστόψωμο και το αφήνουμε ν’ ανέβει ξανά και να καλύψει όλη την επιφάνεια του
ταψιού. Για 35΄-40΄ αν είναι σε ζεστό σημείο ή 1 ώρα περίπου αν είναι στον
πάγκο.
Ψήνουμε στους 180οC στις αντιστάσεις για 50΄ με 1 ώρα να ροδίσει και
να φουσκώσει.
Θα δείτε ότι όταν το σηκώνετε είναι πλεον ελαφρύ.
από
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου