ΣΕΛΙΔΕΣ

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΛΑΓΑΝΑ

Καλή Σαρακοστή ευχόμαστε όλοι.
Μέρα που ο λαός σμίγει τις Παραδόσεις  τόσο με το τέλος της Αποκριάς, όσο και της Θρησκείας μας σε μια μέρα. Κρατούμε τα έθιμα  με τα αποκαλούμενα Κούλουμα,με το πέταγμα του χαρταετού ,από μικρούς και μεγάλους μα θυμόμαστε και την Παράδοση σύμφωνα με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας.
Η σημερινή μέρα ταυτίζεται με την έναρξη της Μ. Σαρακοστής  τον δρόμο που οδεύουμε προς το Πάσχα. Σαράντα ημέρες νηστείας για το τραπέζι μας , μα όχι μόνο. Πάντα θυμάμαι την μητέρα μου που μας ψιθύριζε όμορφα:
Αυτά μας έλεγε η μαμά Σοφία και πάντα μέρα σαν την σημερινή δεν έλειπε η Λαγάνα από το τραπέζι της.


Καλή Σαρακοστή λοιπόν. Με την θύμηση  της ας φτιάξουμε, το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας την Λαγάνα.


πηγή

Η ΛΑΓΑΝΑ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
  • 1/2 φλ. ζεστό νερό (40°)
  • 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 2 κ.σ. λάδι ή ταχίνι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • λίγο σουσάμι
  • Πώς το κάνουμε:

    1. Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες.
    2. Κοσκινίστε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό.
    3. Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μιά ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίστε τη σε 3 μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να φτιάξετε). Σκεπάστε κι αφήστε τις να διπλασιασθούν σε όγκο.
    4. Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 πίτες. Βάλτε τις στα ταψιά που θα βάλετε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί). Σκεπάστε τις κι αφήστε τις να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.
    5. Πατήστε τις με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τις με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με σουσάμι. Ψήστε τις λαγάνες στους 200° Κελσίου για 15'-20'.
    6. Οι λαγάνες στεγνώνουν γρήγορα. Είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια μέρα. Αλλιώς, φυλάξτε τις στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται 3 μήνες. πηγή
     Καλή Σαρακοστή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου