Ή βασιλόπιτα γιά τήν Πρωτοχρονιά πρέπει νά είναι τσουρέκι. Έτσι τήν κάναμε παλιά. Τώρα , πολλές νοικοκυρές τήν φτιάχνουν κέικ γιατί δέν θέλουν νά κουράζονται. Ακόμα χειρότερα,...τήν αγοράζουν έτοιμη από τό ζαχαροπλαστείο ή τό σούπερ μάρκετ {!!!}...
Λοιπόν , δέν είναι δύσκολη ή βασιλόπιτα τσουρέκι καί μέ τήν όλη διαδικασία καταλαβαίνουμε καί τίς γιορτές .
Υλικά
1 καί 1/2 αλεύρι δυνατό {αυτό γιά τσουρέκια}
4-5 φακελάκια ξερή μαγιά
1 κούπα χλιαρό νερό
2 καί 1/2 κούπες ζάχαρη
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλιά σούπας μαχλέπι
1/2 κουταλιά σούπας κακουλέ
{προτιμούμε τά ολόκληρα καί τά σπάμε στό χαβάνι...όχι τά αλεσμένα γιατί δέν έχουν επαρκές άρωμα καί γεύση}
1/2 κούπα καυτό γάλα
7 αβγά
1 καί 1/2 κούπας βούτυρο.
Εκτέλεση
Τό χλιαρό νερό τό προσθέτουμε στήν μαγιά καί βάζουμε καί αλεύρι νά γίνει μιά υδαρή ζύμη.
Αφήνουμε σκεπασμένη νά διπλασιασθεί.
Ετοιμάζουμε τά υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε σέ λεκάνη τήν ζάχαρη τά αβγά ,αλάτι ,μαχλέπι , κακουλέ, ...ανακατεύουμε τά υλικά νά ενωθούν καί προσθέτουμε τό γάλα ενώ συνεχίζουμε νά ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε καί τό μίγμα τής μαγιάς καί προσθέτουμε αλεύρι νά γίνει μιά μαλακή αφράτη ζύμη. Δέν χρειάζεται ιδιαίτερο ζύμωμα .
Τώρα ήρθε ή σειρά τού βούτυρου. Τό έχουμε θερμάνει σέ κατσαρολάκι καί παίρνουμε λίγο - λίγο μέ μιά κουτάλα καί ρίχνουμε στό ζυμάρι τό οποίο , εδώ προσοχή, δέν ζυμώνουμε αλλά...διπλώνουμε. Τραβάμε ελαφρά μέρη τής ζύμης τό ένα πάνω στό άλλο γιά νά απορροφήσει τό βούτυρο. Αυτό συνεχίζετε έως νά τελειώσει τό βούτυρο. Όσο περισσότερο τό διπλώνουμε τόσο καλύτερα γιατί τό αποτέλεσμα είναι αυτό τό χαρακτηριστικό πού έχουν τά τσουρέκια...γίνετε κορδονάτο.
Αφήνουμε σκεπασμένη τήν λεκάνη μέ τό ζυμάρι σέ ζεστό μέρος γιά 2 ώρες περίπου , νά διπλασιασθεί. Θερμαίνουμε τόν φούρνο στούς 180 βαθμούς . Τοποθετούμε τήν φουσκωμένη ζύμη σέ ταψί, βάζουμε καί τό φλουρί, καί αφού αφήνουμε γιά 30 λεπτά νά ξαναφουσκώσει λίγο , φουρνίζουμε γιά 40 λεπτά .
Λοιπόν , δέν είναι δύσκολη ή βασιλόπιτα τσουρέκι καί μέ τήν όλη διαδικασία καταλαβαίνουμε καί τίς γιορτές .
Υλικά
1 καί 1/2 αλεύρι δυνατό {αυτό γιά τσουρέκια}
4-5 φακελάκια ξερή μαγιά
1 κούπα χλιαρό νερό
2 καί 1/2 κούπες ζάχαρη
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλιά σούπας μαχλέπι
1/2 κουταλιά σούπας κακουλέ
{προτιμούμε τά ολόκληρα καί τά σπάμε στό χαβάνι...όχι τά αλεσμένα γιατί δέν έχουν επαρκές άρωμα καί γεύση}
1/2 κούπα καυτό γάλα
7 αβγά
1 καί 1/2 κούπας βούτυρο.
Εκτέλεση
Τό χλιαρό νερό τό προσθέτουμε στήν μαγιά καί βάζουμε καί αλεύρι νά γίνει μιά υδαρή ζύμη.
Αφήνουμε σκεπασμένη νά διπλασιασθεί.
Ετοιμάζουμε τά υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε σέ λεκάνη τήν ζάχαρη τά αβγά ,αλάτι ,μαχλέπι , κακουλέ, ...ανακατεύουμε τά υλικά νά ενωθούν καί προσθέτουμε τό γάλα ενώ συνεχίζουμε νά ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε καί τό μίγμα τής μαγιάς καί προσθέτουμε αλεύρι νά γίνει μιά μαλακή αφράτη ζύμη. Δέν χρειάζεται ιδιαίτερο ζύμωμα .
Τώρα ήρθε ή σειρά τού βούτυρου. Τό έχουμε θερμάνει σέ κατσαρολάκι καί παίρνουμε λίγο - λίγο μέ μιά κουτάλα καί ρίχνουμε στό ζυμάρι τό οποίο , εδώ προσοχή, δέν ζυμώνουμε αλλά...διπλώνουμε. Τραβάμε ελαφρά μέρη τής ζύμης τό ένα πάνω στό άλλο γιά νά απορροφήσει τό βούτυρο. Αυτό συνεχίζετε έως νά τελειώσει τό βούτυρο. Όσο περισσότερο τό διπλώνουμε τόσο καλύτερα γιατί τό αποτέλεσμα είναι αυτό τό χαρακτηριστικό πού έχουν τά τσουρέκια...γίνετε κορδονάτο.
Αφήνουμε σκεπασμένη τήν λεκάνη μέ τό ζυμάρι σέ ζεστό μέρος γιά 2 ώρες περίπου , νά διπλασιασθεί. Θερμαίνουμε τόν φούρνο στούς 180 βαθμούς . Τοποθετούμε τήν φουσκωμένη ζύμη σέ ταψί, βάζουμε καί τό φλουρί, καί αφού αφήνουμε γιά 30 λεπτά νά ξαναφουσκώσει λίγο , φουρνίζουμε γιά 40 λεπτά .
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου