ΣΕΛΙΔΕΣ

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

ΣΤΡΑΓΑΛΙΑ Ή ΣΤΡΑΓΑΛΟΡΕΒΥΘΑ. ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΩΣ ΦΑΪ ΚΑΙ ΩΣ ΞΗΡΟΣ ΚΑΡΠΟΣ.

Η ρεβιθιά καλλιεργείται  στην Ελλάδα από την αρχαιότητα. Το ρεβίθι είναι ένα σχετικά εύκολο φυτό στην καλλιέργεια του.Καλλιεργείται σε σχεδόν όλα τα εδάφη, σε δυο εποχές(άνοιξη και φθινόπωρο),  για ανθρώπινη κατανάλωση ως όσπριο και για την κτηνοτροφία  ως ζωοτροφή .

Το ρεβίθι φθινοπωρινής σποράς είναι έτοιμο για συγκομιδή στη χώρα μας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ενώ της ανοιξιάτικης ένα μήνα αργότερα.
ΕΔΩ


Τα κρητικά: ρεβύθια λεμονοριγανάτα.

Σε αυτή τη συνταγή θα τα μαγειρέψουμε με μπόλικη ρίγανη και χυμό λεμονιού. Στο τέλος θα δέσουμε τη σάλτσα με αλεύρι .Τα ρεβύθια, όπως και τα περισσότερα όσπρια, πρέπει να ψήνονται καλά και να τα αλατίσουμε στο τέλος.
ΕΔΩ


Στραγάλια. Δεν είναι ξηρός καρπός, αλλά όσπριο! Τι είναι τα στραγάλια;

Ψημένα ρεβίθια! Όσπρια δηλαδή, κάτι που όλοι ξέρουμε πόσο καλό είναι να τρώμε! Τα όσπρια είναι από τις χρυσές τροφές μαγειρικής οικονομίας επειδή είναι και υγιεινά και οικονομικά. Είναι επίσης ένας τρόπος να έχουμε μαζί μας έτοιμα προς κατανάλωση όσπρια, οποιαδήποτε στιγμή.Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Σημαντικό είναι ότι περιέχουν αρκετές πρωτεΐνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
ΕΔΩ

Στραγάλια από... σπίτι.

Τοποθετούμε τα βρασμένα ρεβύθια σε μεγάλο ταψί και πασπαλίζουμε με αρκετά χοντρό αλάτι.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να αφυδατωθούν ή ακόμα και στο γκριλ του φούρνου, αλλά όχι στο δυνατό, για να μην καούν.Τα βρασμένα ρεβύθια πριν τα βάλουμε στον φούρνο, να είναι νωπά, για να μπορέσει να κολλήσει το αλάτι.Αν θέλουμε να θυμίζουν τα κίτρινα στραγάλια, τότε όπως σας είπα τα βράζουμε λίγο, αλλά ΝΑ ΚΡΑΤΑΝΕ. Τώρα, για πιο γερά δόντια, αν θέλουμε να θυμίζουν τα άσπρα στραγάλια, τότε τα μουλιάζουμε καλά 10-12 ώρες σε χλιαρό νερό προσθέτοντας αλάτι και μετά τα ξεπλένουμε, τα αλατίζουμε και τα ψήνουμε όπως θα κάναμε και με τα βρασμένα.
ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου