ΣΕΛΙΔΕΣ

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

12 μύθοι-λάθη , σχετικά με το ψωμί!...

 


Υπάρχει πολλή παρανόηση σχετικά με το ψωμί,   κάτι που δεν επιτρέπεται για τη βασική τροφή του ανθρώπου...

1.  Δεν είναι ψωμί, δεν λέγεται 'ψωμί' αλλά 'άρτος'. Δυστυχώς μόλις ακούμε 'άρτος' το μυαλό μας πάει στο φουσκωτό 'ψωμί' που δίνουν οι παπάδες, το οποίο είναι το ακριβώς αντίθετο από άρτο, έχει φουλ φουσκωτική μαγιά...

2. για να φτιάξουμε ψωμί , δεν χρειάζεται καθόλου μαγιά ούτε προζύμη, ενώ σήμερα  όλοι βάζουν μαγιά. Φουσκώνει μόνο του..., και είναι πολύ πιό νόστιμο, λόγω της αργής ζύμωσης...

3. Για να ζυμώσουμε ψωμί,  δεν χρειάζεται να το ζυμώσουμε με τα χέρια, αλλά ζυμώνεται μόνο του, αν  σμίξουμε αλεύρι και νερό , σε μια πηχτή μάζα, και το αφήσουμε να ζυμωθεί πολλές ώρες: 20-30-40, αναλόγως τη θερμοκρασία.

4.  Το καλύτερο ψωμί βγαίνει σε φούρνο με ξύλα. Αυτό έχει μόνο μικρή βάση αληθείας, δηλ. τη μυρωδιά του ξύλου, και τη λίγη στάχτη που κολλάει πάνω στο ψωμί. Η αλήθεια είναι πως μπορείς να ψήσεις ψωμί σε κάθε φούρνο, ακόμα και σε ηλιακό φούρνο.

5.  Το ψωμί θέλει ψήσιμο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα, κλπ. 

Η αλήθεια είναι σχετική, το ψωμί γίνεται και γρηγορότερα , σε περισσότερους βαθμούς, ή και αργότερα, σε λιγότερους βαθμούς. Αν είναι μεγάλο το καρβέλι θέλει πολλή ώρα, αν είναι κουλουράκι βγαίνει σε 10-15 λεπτά.

6.  Το ζυμάρι το σκεπάζεις με μια κουβέρτα για να το 'ζεσταίνει', για να φουσκώσει. 

Η αλήθεια είναι πως καλό είναι να το σκεπάσουμε με κάτι, ή να το κλείσουμε στην κουζίνα ή σε ένα ντουλάπι, κυρίως για να μην πάνε τυχόν έντομα. Το ίδιο το ζυμάρι βγάζει θερμότητα λόγω της ζύμωσης, δεν το ζεσταίνει το σκέπασμα, απλώς δεν αφήνει να φύγει η θερμότητα, κι έτσι ζυμώνεται πιό γρήγορα.


7.   Εδώ γελάνε: πολλοί παπάδες, αλλά και πολλές νοικοκυρές παλαιάς κοπής, λένε πως δεν πρέπει να ζυμώνει όποια γυναίκα έχει περίοδο.  Τα σχόλια δικά σας.

 Κάποιος πρέπει να τους μιλήσει για την αυτόματη ζύμωση...

8.   Το ψωμί φουσκώνει άμα βάλεις επάνω στη ζύμη αγιασμένο βασιλικό από τις εκκλησίες , στις 14 Σεπτέμβρη, του σταυρού.  Γίνεται επίσης καλύτερο, αν το ψέλνεις, αν λες το πατερ ημών, αν το σταυρώνεις, κλπ. κλπ.  Όλα αυτά είναι θρησκευτικές δεισιδαιμονίες και  μύθοι, και έχουν ευθύνη όσοι διαδίδουν αυτά, διότι έγιναν αιτία για να μην φτιάχνει κάθε σπίτι τον άρτο του.

9.  Το καλύτερο ψωμί, είναι αυτό από το τάδε σιτάρι, ή το μικτό, ή το σύμμικτο, ή , ή , ή. 

Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα αλεύρια σήμερα , δυστυχώς, είναι εισαγωγής και μεταλλαγμένα . Πάντως το καλό ψωμί θέλει κυρίως αργή αυτόματη ζύμωση, απ ότι αλεύρι και να βάλεις...


10.  Το ψημένο ψωμί συντηρείται καλύτερα στο ψυγείο, και σε πλαστική σακούλα, ή σελοφάν. Είναι και τα δύο λάθη, δεν χρειάζεται το ψυγείο, κι όσο για το πλαστικό περίβλημα, αυτό είναι έγκλημα...

11. ---Το καλό ψωμί είναι το φρέσκο και της ημέρας, είναι κι αυτό μεγάλο ψέμα..

 Το καλό ψωμί τρώγεται και 5 και 10 και 15 μέρες, και γίνεται τρόπον τινά συνεχώς καλύτερο...

12.    Λένε πως το ψωμί παχαίνει, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: το ζυμωτό ψωμί σε χορταίνει με ένα μικρό κομμάτι, άρα αδυνατίζει.

πηγή

2 σχόλια:

  1. Καλησπερα Σοφια μου.Διαβασα την?αναρτηση σου με πολυ προσοχη.Μου αρεσει παρα πολυ το ζυμωτο ψωμε και ετσι εμαθα να ζυμωνω.Παντα με προζυμι.Ποτε με μαγια.Μου εκανε μεγαλη εντυπωση πως δεν χρειαζεται ουτε προζυμι.Λες να το τολμησω?Σε ευχαριστω.Καλη και Ευλογημενη εβδομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Λίτσα. Ή αλήθεια είναι πώς δέν τό έχω δοκιμάσει αλλά θα τό κάνω. Θέλει πολύ χρόνο νά μείνει γιά νά γίνει ή ζύμωση φυσιολογικά. Αυτό τό είδος άρτου δέν φουσκώνει πολύ και είναι αρκετά σφικτό . Όμως ή γεύση του είναι ακαταμάχητη. Καί πραγματικά μέ μιά φέτα μπορείς νά χορτάσεις. Άσε πού όσο μένει γίνεται πολύ πιό νόστιμο. Τό λέω γιατί έχω φάει τέτοιον άρτο. Άν τό τολμήσεις "Καλή επιτυχία" . Ευλογημένη καί κατανυκτική Μεγάλη Εβδομάδα νά έχεις!

      Διαγραφή