ΣΕΛΙΔΕΣ

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

ΜΑΖΕΨΕ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΣΟΥ...



Είναι λάθος που αγοράζουμε αλάτι σε πλαστική συσκευασία από super market, δεν είναι αυτό το γνήσιο αλάτι.  Παράγεται στις αλυκές της Ελευσίνας, με τη μολυσμένη θάλασσα και μολυσμένο αέρα από τα διυλιστήρια πετρελαίου. Και έχει πρόσθετα χημικά, τα  αντισυσσωματικά, για να γίνεται σκόνη, και να μην γίνεται κόκκοι. Δυστυχώς αυτό προτιμούν οι 99% λόγω διαφημίσεως, και λόγω φτηνής τιμής.

Το σωστό είναι να αγοράζουμε  αφράλατο, κι ας έχει ακριβή τιμή.  Το μαζεύουν επάνω στα βράχια, της θάλασσας.
 Το καθαρίζουν από σκουπιδάκια, από εντομάκια, κλπ, το βράζουν λίγο για να φύγει η σκόνη, το κατακάθι , το ξεραίνουν στον ήλιο για 2-3 μέρες, και αυτό είναι το αληθινό γνήσιο αλάτι, πε-ντα-νό-στι-μο. Αυτό έτρωγαν οι αρχαίοι , έως και πριν λίγα χρόνια που βγήκε το βιομηχανικό...
   Μπορείς και μόνος σου να μαζέψεις αφράλατο.  
Αλλά υπάρχει κι άλλος τρόπος! Ειδικά στην Ελλάδα, όπου το 90% των κατοίκων ζουν σε παραθαλάσσιες περιοχές...  
Πάς στην παραλία,  φθινόπωρο έως άνοιξη, που η θάλασσα είναι πιό καθαρή, και βάζεις σε δοχεία 20-30-50-100 κιλά θαλασσινό νερό. Το μαζεύεις όταν η θάλασσα είναι 'λάδι' και διαυγής, και σε περιοχές μακριά από πόλεις. Και το ρίχνεις σταδιακά σε μια μεγάλη λαμαρίνα, στον ήλιο, σκεπασμένη και με τζάμι. Το νερό θα εξατμιστεί και θα σου μείνει το αλάτι, το δικό σου αλάτι ! Καλύτερο κι απ το αφράλατο!
Θα ρωτήσει κάποιος: μα 20 κιλά νερό, πόσο αλάτι θα βγάλει? Η απάντηση είναι πως θα βγάλει 2-3 κουταλιές, όσο χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος για 1-2 μήνες. Τί λέτε?, αξίζει τον κόπο να εργαστείς 5 ώρες για το αγνό αλάτι της χρονιάς σου?
Όχι μόνο αξίζει τον κόπο για οικιακή κατανάλωση, αλλά είναι και μια ωραία ιδέα, ειδικώς  για έναν που έχει παραθαλάσσιο σπίτι να φτιάξει μια οικολογική οικιακή αλυκή, να παρασκευάζει κάθε μέρα 1-2 κιλά αλάτι, να το συσκευάζει σε γυάλινα και πήλινα βαζάκια και να το πουλάει στην περιοχή του. Χωρίς καθόλου χημικά!
 Θα βγάζει ένα πολύ καλό μεροκάματο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα θα βρουν δουλειά ως 'αλατάδες'. 
Δεν ξαναγοράζουμε 'βιομηχανικό' αλάτι φερμένο από αλλού , δεν ξαναγοράζουμε σε πλαστική συσκευασία! Αγοράζουμε αφράλατο, ή το μαζεύουμε οι ίδιοι, ή παίρνουμε νερό θαλασσινό και παράγουμε δια της  εξατμίσεως το αλάτι μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου