ΣΕΛΙΔΕΣ

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

ΆΓΙΑ ΝΥΚΤΑ


 

“Άγια Νύχτα”

Το τραγούδι ακούστηκε για πρώτη φορά την παραμονή Χριστουγέννων του 1818 στο χωριό Όμπερντορφ, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Ο νεαρός ιερέας της ενορίας, Τζόσεφ Μορ, είχε γράψει τους στίχους του τραγουδιού δύο χρόνια νωρίτερα. Ο Μορ ζήτησε από τον δάσκαλο του γειτονικού χωριού, Φραντς Γκρούμπερ, να συνθέσει τη μουσική. Τη νύχτα της 24ης Δεκεμβρίου, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ο Γκρούμπερ έπαιζε μουσική και ο Μορ τραγουδούσε. Επειδή το εκκλησιαστικό όργανο είχε χαλάσει -πολλοί λένε ότι είχε φαγωθεί από ποντίκια – ο Γκρούμπερ συνόδευσε τον Μορ, παίζοντας κιθάρα....

Μερικές βδομάδες μετά, ήρθε στο χωριό ο τεχνικός Καρλ Μαουράχερ για να επιδιορθώσει το εκκλησιαστικό όργανο. Αφού τελείωσε τη δουλειά του, ζήτησε απ’ τον Γκρούμπερ να παίξει ένα κομμάτι για να δει αν όλα λειτουργούσαν κανονικά. Εκείνος, άρχισε να παίζει τη μουσική για την «Άγια Νύχτα». Ο τεχνικός ενθουσιάστηκε με τη μελωδία. Πήρε τους στίχους και τη μουσική και τα έδειξε σε δύο οικογένειες, τους Ράινερ και τους Στράσερ, οι οποίοι ήταν γνωστοί για το μουσικό τους ταλέντο....

Η επιτυχία του τραγουδιού οφείλεται κυρίως σε αυτές τις δύο καλλιτεχνικές φαμίλιες. Το 1834, οι αδελφές Στράσερ τραγούδησαν την «Άγια Νύχτα» για τον βασιλιά Φρειδερίκο Γουίλιαμ Δ’ της Πρωσίας, ο οποίος ενθουσιάστηκε και απαίτησε να παίζεται το κομμάτι στον καθεδρικό ναό κάθε χρόνο, ανήμερα των Χριστουγέννων. ...

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Τό χριστουγεννιάτικο δένδρο, ένα βυζαντινό ἔθιμο.

 



Το χριστουγεννιάτικο δένδρο.

«Γιὰ τὸ χριστουγεννιάτικο δένδρο λίγοι ξέρουν ὅτι δὲν εἶναι εὐρωπαϊκὸ ἀλλὰ ἑλληνικό, βυζαντινὸ ἔθιμο.
Ὑπάρχει ἕνα τροπάριο στὴν Προσκομιδὴ ποὺ μιλᾶ γιὰ τὸ δένδρον τῆς ζωῆς στὸν παράδεισο, ποὺ εἶναι ὁ Ἰησοῦς Χριστός.
Οἱ βυζαντινοὶ ἔβαζαν μέσα στὴν Ἐκκλησία ἕνα δένδρο γιὰ νὰ δώσουν τὴν εἰκόνα τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ ὡς τὸ δένδρον τῆς ζωῆς. …
… Αὐτὸ τώρα τὸ δένδρο εἶναι φυτευμένο στὴν βασιλεία τοῦ Θεοῦ. Τώρα δὲν εἶναι δένδρο! Τὸ δένδρο ἦταν εἰκόνα. Τὸ ἔθιμο σιγὰ σιγὰ ἔφυγε ἀπὸ τὸν ἑλληνικὸ χῶρο, διότι ὅταν κατελήφθη ἀπὸ τοὺς τούρκους ἡ Κωνσταντινούπολις ἔπεσε μαύρη σκλαβιά, καὶ μόνον τέτοια δὲν εἴχαμε τὴν δυνατότητα νὰ κάνωμε, καὶ τότε πέρασε στὴν Εὐρώπη.
Αὐτοὶ πάντοτε εἶναι τὸ δεύτερο χέρι! Εμεῖς εἴμαστε τὸ πρῶτο! Γι᾿ αὐτὸ μᾶς ζηλεύουν καὶ δὲν μᾶς ἀφήνουν νὰ ἀναπτυχθοῦμε, γιατὶ «ἂν ἀναπτυχθοῦν αὐτοί» –λέγουν- «ἐμεῖς τί θὰ γίνουμε;!
Πῆραν λοιπὸν οἱ εὐρωπαῖοι τὸ δένδρο αὐτό, τὸ στόλισαν, τὸ ξεχώρισαν ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία καὶ τὸ ἔκαναν στολίδι τοῦ σπιτιοῦ. Καὶ ξαναγύρισε στὴν Ἑλλάδα ὡς εὐρωπαϊκὸ ἔθιμο. Ὄχι! εἶναι ἑλληνικό!

Ξέρετε ποῦ διεσώθη ἡ ἔννοια τοῦ δένδρου; Στοὺς πολυελαίους! ὁ κεντρικὸς πολυέλαιος στὴν Ἐκκλησία ἔχει μορφὴ δένδρου, μιᾶς ἐλάτης.
Ὅταν ἔφυγε στὴν Εὐρώπη καὶ στολίσθηκε ἐμεῖς τὸ διατηρήσαμε στὸν κεντρικὸ πολυέλαιο τῶν Ναῶν μας.
Μποροῦμε νὰ ἔχωμε χριστουγεννιάτικο δένδρο, καὶ ἂν ἔχωμε καὶ τὴν πληροφορία ὅτι τὸ δένδρο τῆς ζωῆς εἶναι ὁ Χριστός, τότε δὲν ἔχουμε εἰδωλολατρικὴ περίπτωσι ὅπως μερικοὶ θὰ ἤθελαν νὰ νομίζουν.»
π. Αθανάσιος Μυτιληναίος

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Ή ελιά.



Η μέση παραγωγή- απόδοση μιας ώριμης ελιάς κυμαίνεται μεταξύ 50-200 λίβρες (22 έως 90 κιλά). Υπάρχουν, φυσικά, εντυπωσιακές εξαιρέσεις, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ένα μόνο ελαιόδεντρο παρήγαγε 1800 λίβρες (820 kg) ελιές. Ωστόσο, τα ελαιόδεντρα πρέπει να είναι ηλικίας άνω των 30-40 ετών, προκειμένου να επιτευχθούν αποδόσεις πολύ πάνω από το μέσο όρο. Κατά κανόνα, η παραγωγή μη αρδευόμενων ελαιόδεντρων συνδέεται άμεσα με την ηλικία τους, πράγμα που σημαίνει ότι ένα δέντρο 100 ετών μπορεί κανονικά να παράγει περισσότερο από αυτά που παρήγαγε όταν ήταν 60 ετών. Αντίθετα, τα αρδευόμενα δέντρα φθάνουν στην πιο παραγωγική τους περίοδο σε ηλικία 50-65 ετών.

Κατά μέσο όρο, 3 έως 7 κιλά ελιές θα δώσουν 1 κιλό ελαιολάδου.

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

ΜΑΖΕΨΕ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΣΟΥ...



Είναι λάθος που αγοράζουμε αλάτι σε πλαστική συσκευασία από super market, δεν είναι αυτό το γνήσιο αλάτι.  Παράγεται στις αλυκές της Ελευσίνας, με τη μολυσμένη θάλασσα και μολυσμένο αέρα από τα διυλιστήρια πετρελαίου. Και έχει πρόσθετα χημικά, τα  αντισυσσωματικά, για να γίνεται σκόνη, και να μην γίνεται κόκκοι. Δυστυχώς αυτό προτιμούν οι 99% λόγω διαφημίσεως, και λόγω φτηνής τιμής.

Το σωστό είναι να αγοράζουμε  αφράλατο, κι ας έχει ακριβή τιμή.  Το μαζεύουν επάνω στα βράχια, της θάλασσας.
 Το καθαρίζουν από σκουπιδάκια, από εντομάκια, κλπ, το βράζουν λίγο για να φύγει η σκόνη, το κατακάθι , το ξεραίνουν στον ήλιο για 2-3 μέρες, και αυτό είναι το αληθινό γνήσιο αλάτι, πε-ντα-νό-στι-μο. Αυτό έτρωγαν οι αρχαίοι , έως και πριν λίγα χρόνια που βγήκε το βιομηχανικό...
   Μπορείς και μόνος σου να μαζέψεις αφράλατο.  
Αλλά υπάρχει κι άλλος τρόπος! Ειδικά στην Ελλάδα, όπου το 90% των κατοίκων ζουν σε παραθαλάσσιες περιοχές...  
Πάς στην παραλία,  φθινόπωρο έως άνοιξη, που η θάλασσα είναι πιό καθαρή, και βάζεις σε δοχεία 20-30-50-100 κιλά θαλασσινό νερό. Το μαζεύεις όταν η θάλασσα είναι 'λάδι' και διαυγής, και σε περιοχές μακριά από πόλεις. Και το ρίχνεις σταδιακά σε μια μεγάλη λαμαρίνα, στον ήλιο, σκεπασμένη και με τζάμι. Το νερό θα εξατμιστεί και θα σου μείνει το αλάτι, το δικό σου αλάτι ! Καλύτερο κι απ το αφράλατο!
Θα ρωτήσει κάποιος: μα 20 κιλά νερό, πόσο αλάτι θα βγάλει? Η απάντηση είναι πως θα βγάλει 2-3 κουταλιές, όσο χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος για 1-2 μήνες. Τί λέτε?, αξίζει τον κόπο να εργαστείς 5 ώρες για το αγνό αλάτι της χρονιάς σου?
Όχι μόνο αξίζει τον κόπο για οικιακή κατανάλωση, αλλά είναι και μια ωραία ιδέα, ειδικώς  για έναν που έχει παραθαλάσσιο σπίτι να φτιάξει μια οικολογική οικιακή αλυκή, να παρασκευάζει κάθε μέρα 1-2 κιλά αλάτι, να το συσκευάζει σε γυάλινα και πήλινα βαζάκια και να το πουλάει στην περιοχή του. Χωρίς καθόλου χημικά!
 Θα βγάζει ένα πολύ καλό μεροκάματο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα θα βρουν δουλειά ως 'αλατάδες'. 
Δεν ξαναγοράζουμε 'βιομηχανικό' αλάτι φερμένο από αλλού , δεν ξαναγοράζουμε σε πλαστική συσκευασία! Αγοράζουμε αφράλατο, ή το μαζεύουμε οι ίδιοι, ή παίρνουμε νερό θαλασσινό και παράγουμε δια της  εξατμίσεως το αλάτι μας!

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Τό λουμίνι στό καντήλι .

 


Το φυτιλάκι, από το ανθάκι ενός πολυετούς θάμνου, της Ballota acetabulosa ή λυχναράκι ή λουμίνι ή λουμπίνι , που οι παλιοί χρησιμοποιούσαν ως φυτίλι στα καντήλια τους, πριν ανακαλυφθούν τα σημερινά συνθετικά φυτίλια.



Ανάβει σωστά και κρατά για ώρες μέχρι να στερέψει το λάδι και να σβήσει.



Το μόνο που χρειάζεται, πριν τη χρήση του, είναι να το μουσκέψει κανείς με τα δάκτυλα σε λάδι ώστε να μην καεί ανάβοντας.


ΕΔΩ

Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Η θεομητορική εορτή τής Κοιμήσεως τής Θεοτόκου.



Η θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, είναι μια από τις μεγαλύτερες εορτές του εκκλησιαστικού εορτολογίου, γι’ αυτό άλλωστε και προηγείται νηστεία και προσευχή, ώστε οι Χριστιανοί να προετοιμαστούν, ψυχικά και σωματικά για να την εορτάσουν, όπως θέλει ο Θεός. Η κοσμοσυρροή των ανθρώπων αυτήν την ημέρα, αλλά και όλες τις άλλες που προηγήθηκαν στις παρακλήσεις, δείχνει ότι τους συγκινεί βαθύτατα το πρόσωπο της Παναγίας μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι θεομητορικές γιορτές του χριστιανισμού είναι ημερολογιακά κατανεμημένες ανάλογα με τον ετήσιο κύκλο της παραγωγικής διαδικασίας. O κύκλος της βλάστησης και κυρίως του σιταριού κλείνει τον Δεκαπενταύγουστο, την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όταν καταναλώνονται όσα έχουν παραχθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Την πρώτη του Αυγούστου, του πιο πλουσιοπάροχου μήνα του χρόνου ξεκινάει η νηστεία. Οι μέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο είναι μέρες περισυλλογής και προετοιμασίας για τη μεγάλη γιορτή.

Έχοντας χαρακτηριστεί πολλές φορές «μικρό Πάσχα», ο Δεκαπενταύγουστος γιορτάζεται σε όλη τη χώρα με πανηγύρια τα οποία εκτός από εκδηλώσεις πίστης αποτελούν και έντονο επικοινωνιακό γεγονός κατά το οποίο πραγματοποιείται ανταλλαγή δώρων, αγοραπωλησίες προϊόντων και μεγάλο φαγοπότι.

Στην ακολουθία του παρακλητικού κανόνα, παρακαλούμε την Παναγία να μεσιτεύει στον Υιό της για να εξαλείψει το πλήθος των αμαρτιών μας. «Ταις της Θεοτόκου πρεσβείαις, ελεήμον, εξάλειψον τα πλήθη των εμών εγκλημάτων», ψάλλουμε και παρακαλούμε την Παναγία να μας οδηγήσει σε μετάνοια. 

Η Παναγία μας δείχνει τον δρόμο προς τον ουρανό. Με τις αρετές της γίνεται το φωτεινό παράδειγμα. Η αγκαλιά της χωρά όλον τον κόσμο, ειδικά όσους την επικαλούνται με πίστη.

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

12 μύθοι-λάθη , σχετικά με το ψωμί!...

 


Υπάρχει πολλή παρανόηση σχετικά με το ψωμί,   κάτι που δεν επιτρέπεται για τη βασική τροφή του ανθρώπου...

1.  Δεν είναι ψωμί, δεν λέγεται 'ψωμί' αλλά 'άρτος'. Δυστυχώς μόλις ακούμε 'άρτος' το μυαλό μας πάει στο φουσκωτό 'ψωμί' που δίνουν οι παπάδες, το οποίο είναι το ακριβώς αντίθετο από άρτο, έχει φουλ φουσκωτική μαγιά...

2. για να φτιάξουμε ψωμί , δεν χρειάζεται καθόλου μαγιά ούτε προζύμη, ενώ σήμερα  όλοι βάζουν μαγιά. Φουσκώνει μόνο του..., και είναι πολύ πιό νόστιμο, λόγω της αργής ζύμωσης...

3. Για να ζυμώσουμε ψωμί,  δεν χρειάζεται να το ζυμώσουμε με τα χέρια, αλλά ζυμώνεται μόνο του, αν  σμίξουμε αλεύρι και νερό , σε μια πηχτή μάζα, και το αφήσουμε να ζυμωθεί πολλές ώρες: 20-30-40, αναλόγως τη θερμοκρασία.

4.  Το καλύτερο ψωμί βγαίνει σε φούρνο με ξύλα. Αυτό έχει μόνο μικρή βάση αληθείας, δηλ. τη μυρωδιά του ξύλου, και τη λίγη στάχτη που κολλάει πάνω στο ψωμί. Η αλήθεια είναι πως μπορείς να ψήσεις ψωμί σε κάθε φούρνο, ακόμα και σε ηλιακό φούρνο.

5.  Το ψωμί θέλει ψήσιμο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα, κλπ. 

Η αλήθεια είναι σχετική, το ψωμί γίνεται και γρηγορότερα , σε περισσότερους βαθμούς, ή και αργότερα, σε λιγότερους βαθμούς. Αν είναι μεγάλο το καρβέλι θέλει πολλή ώρα, αν είναι κουλουράκι βγαίνει σε 10-15 λεπτά.

6.  Το ζυμάρι το σκεπάζεις με μια κουβέρτα για να το 'ζεσταίνει', για να φουσκώσει. 

Η αλήθεια είναι πως καλό είναι να το σκεπάσουμε με κάτι, ή να το κλείσουμε στην κουζίνα ή σε ένα ντουλάπι, κυρίως για να μην πάνε τυχόν έντομα. Το ίδιο το ζυμάρι βγάζει θερμότητα λόγω της ζύμωσης, δεν το ζεσταίνει το σκέπασμα, απλώς δεν αφήνει να φύγει η θερμότητα, κι έτσι ζυμώνεται πιό γρήγορα.


7.   Εδώ γελάνε: πολλοί παπάδες, αλλά και πολλές νοικοκυρές παλαιάς κοπής, λένε πως δεν πρέπει να ζυμώνει όποια γυναίκα έχει περίοδο.  Τα σχόλια δικά σας.

 Κάποιος πρέπει να τους μιλήσει για την αυτόματη ζύμωση...

8.   Το ψωμί φουσκώνει άμα βάλεις επάνω στη ζύμη αγιασμένο βασιλικό από τις εκκλησίες , στις 14 Σεπτέμβρη, του σταυρού.  Γίνεται επίσης καλύτερο, αν το ψέλνεις, αν λες το πατερ ημών, αν το σταυρώνεις, κλπ. κλπ.  Όλα αυτά είναι θρησκευτικές δεισιδαιμονίες και  μύθοι, και έχουν ευθύνη όσοι διαδίδουν αυτά, διότι έγιναν αιτία για να μην φτιάχνει κάθε σπίτι τον άρτο του.

9.  Το καλύτερο ψωμί, είναι αυτό από το τάδε σιτάρι, ή το μικτό, ή το σύμμικτο, ή , ή , ή. 

Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα αλεύρια σήμερα , δυστυχώς, είναι εισαγωγής και μεταλλαγμένα . Πάντως το καλό ψωμί θέλει κυρίως αργή αυτόματη ζύμωση, απ ότι αλεύρι και να βάλεις...


10.  Το ψημένο ψωμί συντηρείται καλύτερα στο ψυγείο, και σε πλαστική σακούλα, ή σελοφάν. Είναι και τα δύο λάθη, δεν χρειάζεται το ψυγείο, κι όσο για το πλαστικό περίβλημα, αυτό είναι έγκλημα...

11. ---Το καλό ψωμί είναι το φρέσκο και της ημέρας, είναι κι αυτό μεγάλο ψέμα..

 Το καλό ψωμί τρώγεται και 5 και 10 και 15 μέρες, και γίνεται τρόπον τινά συνεχώς καλύτερο...

12.    Λένε πως το ψωμί παχαίνει, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: το ζυμωτό ψωμί σε χορταίνει με ένα μικρό κομμάτι, άρα αδυνατίζει.

πηγή