*-*

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

ΠΩΣ "ΔΙΑΒΑΖΑΝΕ" ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ.

Αν κατά τη δύση του ηλίου ο ουρανός έχει ρόδινο χρώμα, θα έχουμε καλό καιρό.
Αν κατά τη δύση του ηλίου ο ουρανός έχει κίτρινο χρώμα, θα έχουμε αέρα.
Αν κατά τη δύση του ηλίου ο ουρανός έχει ωχροκίτρινο χρώμα, θα έχουμε βροχή.
Αν ο ήλιος ανατέλλει και δεν έχει σύννεφα στην ανατολή, θα έχουμε καλό καιρό.
Αν ο ήλιος ανατέλλει και έχει σύννεφα στην ανατολή, θα έχουμε αέρα.
Αν ο ουρανός το πρωί είναι κόκκινος, θα έχουμε βροχή.
Αν ο ήλιος είναι χλωμός, θα έχουμε βροχή.
Αν ο ήλιος ή το φεγγάρι φαίνονται στον ορίζοντα μεγαλύτερα θα πρέπει να περιμένουμε βροχή.
Αν τα σύννεφα αρχίζουν και μαζεύονται στις βουνοκορφές και μετά κατεβαίνουν στους πρόποδες, είναι προμήνυμα βροχής.
Αν τα σύννεφα συμπλέκονται και αρχίζουν και κατεβαίνουν προς τη γη, σύντομα θα έχουμε βροχή.
Αν τα σύννεφα μοιάζουν να κυνηγούν το ένα τ' άλλο, θα έχουμε βροχή.
Αν τα σύννεφα τρέχουν με αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του αέρα, θα έχουμε θύελλα.
Αν τα αστέρια λάμπουν πολύ, θα έχουμε βροχή.
Αν ο ήλιος ή το φεγγάρι περικλείονται από μεγάλους κύκλους δεν υπάρχει πιθανότητα βροχής.
Αν οι κύκλοι είναι μικροί ίσως να βρέξει.
Αν αστράφτει από το βορρά, θα φυσήξει δυνατός αέρας.
Αν αστράφτει από το νότο, θα βρέξει.
Αν αστράφτει και βροντάει ταυτόχρονα προμηνύεται καταιγίδα.
Αν βροντάει τη νύχτα υπάρχει περίπτωση καταιγίδας.
Αν βροντάει το πρωί θα φυσήξει από εκεί που ακούγονται οι βροντές.
Αν σηκώνεται αέρας πριν τη βροχή, γρήγορα θα καλοσυνέψει.
Αν σηκώνεται αέρας μετά τη βροχή, θα φυσήξει περισσότερο.
Η πορεία της πτώσης των διαττόντων αστέρων μας δείχνει την κατεύθυνση των ανέμων του επόμενου πρωινού.
Επιδείνωση του καιρού θα έχουμε όταν:
Ο ουρανός έχει ωχροκίτρινο χρώμα στη δύση του ήλιου
Ο ουρανός γενικά είναι κόκκινος ή ωχροκίτρινος
Ο ήλιος στην ανατολή και κυρίως τη δύση του είναι χλωμός ή συννεφιασμένος
Ο ήλιος και το φεγγάρι φαίνονται μεγαλύτερα
Ο ήλιος και το φεγγάρι έχουν κύκλους γύρω τους
Τα αστέρια λάμπουν πολύ
Οι γλάροι δεν απομακρύνονται από την ακτή
Τα χελιδόνια πετούν πολύ χαμηλά (έρχεται βροχή)
Οι μέλισσες το πρωί δεν απομακρύνονται από τις κυψέλες τους
Τα μυρμήγκια μαζεύουν τις χρυσαλλίδες τους
Τα σύννεφα ανακατεύονται και κατεβαίνουν προς τη γη
Τα σύννεφα είναι έντονα, γκρίζα και μαύρα
Αστράφτει ή βροντά χωρίς βροχή (έρχεται καταιγίδα)
Κατά τη δύση του ήλιου υπερισχύουν το κίτρινα χρώματα
Βελτίωση του καιρού θα έχουμε όταν:
Ο ουρανός κατά τη δύση του ήλιου έχει χρώμα ρόδινο
Ο ήλιος ανατέλλει χωρίς να υπάρχουν σύννεφα στην ανατολή
Οι γλάροι το πρωί ανοίγονται στο πέλαγος
Οι μέλισσες βγαίνουν το πρωί από τις κυψέλες τους και απομακρύνονται πολύ από αυτές
Τα σύννεφα που είναι χαμηλά αρχίζουν να ανυψώνονται
Οι διάττοντες αστέρες ακολουθούν τη διεύθυνση του ανέμου που φυσά
Τα βατράχια κάνουν νυχτερινή συναυλία
Η αράχνη υφαίνει μακριές κλωστές στον ιστό της
Ένας φωτεινός κύκλος συνοδεύει τον ήλιο ή το φεγγάρ
Τα αστέρια δεν είναι ιδιαίτερα λαμπερά τη νύχτα
Ο ήλιος είναι ιδιαίτερα λαμπερός από την ανατολή του
Κατά τη δύση του ήλιου τα πορφυρά χρώματα υπερισχύουν στον ορίζοντα.
ΠΗΓΉ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χαλβάς σπιτικός - Μία συνταγή της Αρκαδίας



Υλικά
1 φλιτζάνι τσαγιού
ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι

3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

4 φλιτζάνια τσαγιού νερό

1 φλιτζάνι τσαγιού μαύρη σταφίδα

1 κουταλιά σούπας κανέλα
1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια κοπανισμένα
ΕκτέλεσηΣε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και, όταν κάψει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συνεχώς μέχρι να 'καβουρντιστεί'. Προσθέτουμε την κανέλα και, χαμηλώνοντας τη φωτιά, ρίχνουμε το νερό, στο οποίο προηγουμένως έχουμε διαλύσει τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα χωρίς διακοπή, έως ότου ο χαλβάς ξεκολλήσει τελείως από την κατσαρόλα και δεν έχει καθόλου υγρασία. Λίγο πριν τον βγάλουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη σταφίδα. Τον βάζουμε σε φορμάκια και τον σερβίρουμε πασπαλισμένο με ζάχαρη, κανέλα και κοπανισμένα καρύδια.
Πηγή συνταγής: το βιβλίο 'Παραδοσιακές Συνταγές της Αρκαδίας' της Θηρεσίας Κοντογιάννη, 2η έκδοση, Εκδόσεις 'Μαϊνάς', 1999
άπό

ΓΑΣΤΡΑ. ΕΝΑΣ ΦΟΡΗΤΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ.

Η γάστρα ήταν ένα απαραίτητο σκεύος της υπαίθριας ζωής. Πολύ λίγες
οικογένειες διέθεταν μόνιμους φούρνους στα ορεινά χωριά. Για να ψήσουν ψωμί ή φαγητό του φούρνου, έπρεπε να βρουν άλλο τρόπο. Η λύση ήταν ένας φορητός και γρήγορος φούρνος. Αυτό ήταν η γάστρα.

Η γάστρα αποτελείτο από μια ημισφαιρική χονδρή λαμαρίνα, που στο πάνω μέρος είχε μια λαβή για να μπορούν να τη σηκώνουν με το «ξυθάλι». Χαμηλότερα από τη λαβή είχε ένα μεταλλικό στεφάνι για να κρατάει τις ζεστές στάχτες και τ' αναμμένα κάρβουνα. Στη «γωνιά», η οποία αποτελείτο από «σίμαλες» πλάκες για να κρατούν την θέρμανση, άναβαν δυνατή φωτιά από λεπτά ξύλα για να κάνουν γρήγορη και δυνατή φλόγα και να δημιουργούν κάρβουνα πολύ γρήγορα.
Πάνω σε αυτήν τη φοβερή φωτιά τοποθετούσαν τη γάστρα, η οποία γινόταν κατακόκκινη από τη δυνατή φλόγα. Όταν η φωτιά κατέπαυε, οι νοικοκυρές καθάριζαν τη γωνιά, έβαζαν το στρογγυλό ταψί με το ψωμί ή το φαγητό, μετά τη γάστρα και ύστερα τα κάρβουνα και τις ζεστές στάχτες πάνω και γύρω στη γάστρα και εσφράγιζε το φορητό φούρνο.


Σε δύο η τρεις ώρες το φαγητό ή το ψωμί ήταν έτοιμο.
Η γάστρα ήταν ένας πρωτόγονος φορητός φούρνος. Τον έπαιρνες μαζί σου, τον φόρτωνες στο γαϊδουράκι ή στο μουλάρι μαζί με τα πενιχρά τρόφιμα και με το πιτσιρίκι κάπου-κάπου. Έτσι μπορούσες να ψήσεις ψωμί (απαραίτητο), πίτες κρέας, μπακλαβά και άλλα.

Η γάστρα μαζί με την πυροστιά , το ξυθάλι, ένα κακάβι με το καπάκι για πιάτο, ήταν τα βασικά σκεύη της υπαίθριας κουζίνας.


Περιττό να πούμε ότι το φαγητό είχε υπέροχη γεύση, γιατί η γάστρα εσφράγιζε καλά και κρατούσε μέσα τα υγρά και έψηνε πολύ σιγά.
Άλλα σκεύη της χωριάτικης μαγειρικής ήταν το τηγάνι, το ταψί (στρογγυλό), η χουλιάρα (κουτάλα), ο τέτζερης, ο μαστραπάς και άλλα. Καλή Όρεξη!...

πηγή

Το λίχνισμα... όπως τα παλιά χρόνια