*-*

Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013

Προετοιμαστείτε για το χειμώνα μέ κομπόστες , τουρσιά και παστά

altΤο καλοκαίρι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι άφθονα, ο καιρός είναι καλός και όλο και κάποιες μέρες θα ξεκλέψουμε από τη δουλειά μας για να ηρεμήσουμε. Είναι η ιδανική εποχή για να κάνουμε μια προετοιμασία για το χειμώνα, που δεν βρίσκουμε φρέσκα (και στην εποχή τους) όλα αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά.


Κάποτε οι νοικοκυρές κάνανε μεγάλες προετοιμασίες για το χειμώνα, κάνανε κομπόστες και τουρσιά και παστά και γεμίζανε τα ντουλάπια και τις αποθήκες τους, ώστε τις δύσκολες μέρες του γκρίζου και μουντού χειμώνα να έχουν εφόδια. Τότε βέβαια δεν υπήρχαν τα θερμοκήπια να βγάζουν ντομάτες τον Γενάρη, ούτε κάναμε εισαγωγές σταφυλιών από την Αργεντινή, ούτε μπορούσαν να πεταχτούν στο σούπερ μάρκετ της γωνίας και να αγοράσουν λίγη σάλτσα ντομάτας. Όλα ήταν στην εποχή τους, οπότε οι νοικοκυρές έπρεπε να πράξουν αναλόγως και να έχουν αποθηκευμένες στα κελάρια τους όλες τις προμήθειες του χειμώνα, μαζί με λάδι και κρασί.

Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, εμείς προτείνουμε να θυμηθούμε λιγάκι τις νοικοκυρές αυτές και να κάνουμε κι εμείς ορισμένες προετοιμασίες. Οι ετοιμασίες αυτές θα κάνουν καλό και στην τσέπη μας, καθώς όλα τα προιόντα εποχής είναι σε πολύ καλύτερες τιμές, αλλά και στην υγεία την δική μας και της οικογένειάς μας, αφού τα φρούτα και λαχανικά εποχής έχουν λιγότερα φυτοφάρμακα. Μάλιστα είναι πιθανό να βρούμε και βιολογικά φρούτα και λαχανικά σε πιο οικονομικές τιμές. Αν για παράδειγμα φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό ντοματοπελτέ, όχι μόνο θα έχουμε διαλέξει εμείς τις ντοματούλες μας και θα ξέρουμε τι έχουμε βάλει μέσα, αλλά θα κάνουμε καλό και στην τσέπη μας!  Το ίδιο φυσικά ισχύει για όλες τις κομπόστες, τουρσιά κλπ που θα φτιάξουμε. Θα αφιερώσουμε μια μέρα για το κάθε πράγμα στην κουζίνα μας, αλλά μετά θα έχουμε εφόδια για όλο το χειμώνα! Και αν είστε από τις τυχερές που έχετε δικό σας μποστάνι ή δικά σας δεντράκια, ακόμα καλύτερα! Θα τρώτε από την παραγωγή σας όλο το χειμώνα!

Για να δούμε όμως τι μπορούμε να κάνουμε. Θα ξεκινήσουμε από τις ντοματούλες. Μπορείτε να κάνετε σάλτσα ντομάτας, πελτέ, κέτσαπ ή να τις κάνετε λιαστές:

σπιτική σάλτσα ντομάτας

Στην εποχή τους τώρα όμως είναι και οι πιπεριές. Μπορούμε να τις διατηρήσουμε σε λάδι, σε ξύδι ή να τις κάνουμε τουρσί σκέτες ή γεμιστές. Τέλειος μεζές όπως και να έχει...

Πιπεριές τουρσί

Τουρσί βεβαίως μπορούμε να κάνουμε πολλά λαχανικά εποχής:

μελιτζανάκι τουρσί

Τα λαχανικά μας μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε και αλλιώς, φτιάχνοντας υπέροχους και μυρωδάτους ζωμούς και σπιτικούς κύβους, για να ξέρουμε τι τρώμε:

ζωμός λαχανικών - κύβοι

Και τα σκόρδα και τα μυρωδικά μας όμως μπορούμε να τα κρατήσουμε ώστε να τα έχουμε σαν φρέσκα όλο το χειμώνα. Το ίδιο και τα αμπελόφυλλα ώστε να μη σταματήσουμε να φτιάχνουμε νόστιμα ντολμαδάκια!

μυρωδικά όλο το χειμώνα

Μετά τα λαχανικά, ας περάσουμε στα... ψαράκια! Διατηρήστε τη μυρωδιά της θάλασσας και των διακοπών, όλο το χειμώνα!

γαύρος ξυδάτος

Το μεγάλο ατού όμως του καλοκαιριού είναι τα φρούτα! Ροδάκινα, βερίκοκα, σταφύλια, σύκα και ένα σωρό άλλα φρούτα υπάρχουν αυτό το μήνα. Μπορούμε να αποξηράνουμε σταφίδες ή να φτιάξουμε νόστιμες μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού ή ακόμα και λικεράκια που θα μας συνοδεύουν τις κρύες νύχτες του χειμώνα:

μαρμελάδα βερίκοκο

Οι συνταγές βέβαια για μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού είναι πάρα πολλές, οπότε βρείτε παρόμοιες στις "σχετικές συνταγές" που υπάρχουν κάτω από την κάθε συνταγή που προτείνουμε, αλλά δείτε και όλες τις συνταγές για μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού καθώς και για λικέρ, για να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει.

Ο Αύγουστος όμως, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του, προσφέρεται και για να φτιάξουμε ζυμαρικά, όπως τραχανά, και να τα διατηρήσουμε όλο το χρόνο. Δείτε τις προτάσεις μας παρακάτω.

τραχανάς

Ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας, είναι βέβαια η κατάψυξη. Έχουμε μια ολόκληρη ενότητα γεμάτη συμβουλές για την κατάψυξη και το πως καταψύχουμε φρούτα, λαχανικά,ψάρια αλλά και όλα μας τα τρόφιμα. Σίγουρα θα σας βοηθήσει.

Πιστεύουμε πως σας δώσαμε αρκετές ιδέες για το πως να διατηρήσουμε τη φρεσκάδα του καλοκαιριού μέσα στο χειμώνα. Αφιερώστε λίγο χρόνο και θα αποζημιωθείτε, καθώς όπως είπαμε, κάνουμε καλό και στην υγεία, αλλά και στην τσέπη μας!

 http://www.sintagespareas.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χαλβάς σπιτικός - Μία συνταγή της Αρκαδίας



Υλικά
1 φλιτζάνι τσαγιού
ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι

3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

4 φλιτζάνια τσαγιού νερό

1 φλιτζάνι τσαγιού μαύρη σταφίδα

1 κουταλιά σούπας κανέλα
1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια κοπανισμένα
ΕκτέλεσηΣε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και, όταν κάψει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συνεχώς μέχρι να 'καβουρντιστεί'. Προσθέτουμε την κανέλα και, χαμηλώνοντας τη φωτιά, ρίχνουμε το νερό, στο οποίο προηγουμένως έχουμε διαλύσει τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα χωρίς διακοπή, έως ότου ο χαλβάς ξεκολλήσει τελείως από την κατσαρόλα και δεν έχει καθόλου υγρασία. Λίγο πριν τον βγάλουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη σταφίδα. Τον βάζουμε σε φορμάκια και τον σερβίρουμε πασπαλισμένο με ζάχαρη, κανέλα και κοπανισμένα καρύδια.
Πηγή συνταγής: το βιβλίο 'Παραδοσιακές Συνταγές της Αρκαδίας' της Θηρεσίας Κοντογιάννη, 2η έκδοση, Εκδόσεις 'Μαϊνάς', 1999
άπό

ΓΑΣΤΡΑ. ΕΝΑΣ ΦΟΡΗΤΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ.

Η γάστρα ήταν ένα απαραίτητο σκεύος της υπαίθριας ζωής. Πολύ λίγες
οικογένειες διέθεταν μόνιμους φούρνους στα ορεινά χωριά. Για να ψήσουν ψωμί ή φαγητό του φούρνου, έπρεπε να βρουν άλλο τρόπο. Η λύση ήταν ένας φορητός και γρήγορος φούρνος. Αυτό ήταν η γάστρα.

Η γάστρα αποτελείτο από μια ημισφαιρική χονδρή λαμαρίνα, που στο πάνω μέρος είχε μια λαβή για να μπορούν να τη σηκώνουν με το «ξυθάλι». Χαμηλότερα από τη λαβή είχε ένα μεταλλικό στεφάνι για να κρατάει τις ζεστές στάχτες και τ' αναμμένα κάρβουνα. Στη «γωνιά», η οποία αποτελείτο από «σίμαλες» πλάκες για να κρατούν την θέρμανση, άναβαν δυνατή φωτιά από λεπτά ξύλα για να κάνουν γρήγορη και δυνατή φλόγα και να δημιουργούν κάρβουνα πολύ γρήγορα.
Πάνω σε αυτήν τη φοβερή φωτιά τοποθετούσαν τη γάστρα, η οποία γινόταν κατακόκκινη από τη δυνατή φλόγα. Όταν η φωτιά κατέπαυε, οι νοικοκυρές καθάριζαν τη γωνιά, έβαζαν το στρογγυλό ταψί με το ψωμί ή το φαγητό, μετά τη γάστρα και ύστερα τα κάρβουνα και τις ζεστές στάχτες πάνω και γύρω στη γάστρα και εσφράγιζε το φορητό φούρνο.


Σε δύο η τρεις ώρες το φαγητό ή το ψωμί ήταν έτοιμο.
Η γάστρα ήταν ένας πρωτόγονος φορητός φούρνος. Τον έπαιρνες μαζί σου, τον φόρτωνες στο γαϊδουράκι ή στο μουλάρι μαζί με τα πενιχρά τρόφιμα και με το πιτσιρίκι κάπου-κάπου. Έτσι μπορούσες να ψήσεις ψωμί (απαραίτητο), πίτες κρέας, μπακλαβά και άλλα.

Η γάστρα μαζί με την πυροστιά , το ξυθάλι, ένα κακάβι με το καπάκι για πιάτο, ήταν τα βασικά σκεύη της υπαίθριας κουζίνας.


Περιττό να πούμε ότι το φαγητό είχε υπέροχη γεύση, γιατί η γάστρα εσφράγιζε καλά και κρατούσε μέσα τα υγρά και έψηνε πολύ σιγά.
Άλλα σκεύη της χωριάτικης μαγειρικής ήταν το τηγάνι, το ταψί (στρογγυλό), η χουλιάρα (κουτάλα), ο τέτζερης, ο μαστραπάς και άλλα. Καλή Όρεξη!...

πηγή

Το λίχνισμα... όπως τα παλιά χρόνια