???????????????? ??????????????????????: http://www.enter2life.gr/wp/4677-paradosiaka-melomakarona-tis-mamas.html
Μελομακάρονα συνταγή παραδοσιακή της Μαμάς
Υλικά
¼ φλιτζ. ζάχαρη
½ φλιτζ. χυμό πορτοκάλι ή ρακή
½ φλυτζ. κονιάκ
1 κουτ.γλυκού κοφτό σόδα
2 κουτ.γλυκού baking powder
1 κουτ.σούπας κανελογαρύφαλλα (περίπου, όσο πάρει)
9 φλιτζ. αλεύρι
καρυδόψιχα ψιλοκομμένη για πασπάλισμα
Για το σιρόπι:
1½ ποτήρι νερό
1½ ποτήρι ζάχαρη
1½ ποτήρι μέλι
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το baking powder.
- Σ’ ένα μπολ βάζουμε το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι ή με σύρμα.
- Μέσα στο χυμό πορτοκαλιού βάζουμε τη σόδα και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα κουταλάκι, μέχρι να φουσκώσει
η σόδα. ΠΡΟΣΟΧΗ, η σόδα θα φουσκώσει ξαφνικά και θα ξεχειλίσει από το
φλιτζάνι, γι’ αυτό κάντε τη διαδικασία πάνω από το μπολ, ώστε να χυθεί
μέσα στο μείγμα.
- Προσθέτουμε το κονιάκ ή τη ρακή και τα κανελογαρύφαλλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα και ανακατεύουμε με το χέρι. Μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να πλάθεται ωραία.
- Τα πλάθουμε μακρόστενα και τα
“γυρίζουμε” πάνω σε ένα ανάποδο πιατάκι ή σε ξύστρα λεμονιού ή ότι μας
αρέσει. Επίσης μπορούμε να τους δώσουμε σχήμα με κουπάτ.
- Τα τοποθετούμε σε ταψί. Δε χρειάζεται να είναι
λαδωμένο γιατί τα μελομακάρονα έχουν ήδη αρκετό λάδι. Αφήνουμε λίγο
περιθώριο ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν.
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°
για 20-25′ (στον αέρα). Αν θέλουμε να το ψήσουμε πάνω-κάτω (σε
αντιστάσεις) θα βάλουμε το φούρνο στους 180° για 30′.
- Μόλις ψηθούν τα βάζουμε σε βαθύ σκεύος ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Βράζουμε εντωμεταξύ το σιρόπι και το ρίχνουμε πολύ ζεστό πάνω στα κρύα μελομακάρονα. Τα αφήνουμε 1-2′ μέσα στο σιρόπι να μελώσουν αρκετά (αν δεν τα θέλουμε πολύ μελωμένα, τα αφήνουμε λιγότερο) και τα τοποθετούμε πάνω σε πιατέλα ανάποδα (ώστε να είναι κανονικά με τον πάτο προς τα κάτω).
- Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι
πηγή
καρυδόψιχα ψιλοκομμένη για πασπάλισμα
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το baking powder.
- Σ’ ένα μπολ βάζουμε το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι ή με σύρμα.
- Μέσα στο χυμό πορτοκαλιού βάζουμε τη σόδα και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα κουταλάκι, μέχρι να φουσκώσει η σόδα. ΠΡΟΣΟΧΗ, η σόδα θα φουσκώσει ξαφνικά και θα ξεχειλίσει από το φλιτζάνι, γι’ αυτό κάντε τη διαδικασία πάνω από το μπολ, ώστε να χυθεί μέσα στο μείγμα.
- Προσθέτουμε το κονιάκ ή τη ρακή και τα κανελογαρύφαλλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα και ανακατεύουμε με το χέρι. Μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να πλάθεται ωραία.
- Τα πλάθουμε μακρόστενα και τα “γυρίζουμε” πάνω σε ένα ανάποδο πιατάκι ή σε ξύστρα λεμονιού ή ότι μας αρέσει. Επίσης μπορούμε να τους δώσουμε σχήμα με κουπάτ.
- Τα τοποθετούμε σε ταψί. Δε χρειάζεται να είναι λαδωμένο γιατί τα μελομακάρονα έχουν ήδη αρκετό λάδι. Αφήνουμε λίγο περιθώριο ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν.
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 20-25′ (στον αέρα). Αν θέλουμε να το ψήσουμε πάνω-κάτω (σε αντιστάσεις) θα βάλουμε το φούρνο στους 180° για 30′.
- Μόλις ψηθούν τα βάζουμε σε βαθύ σκεύος ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Βράζουμε εντωμεταξύ το σιρόπι και το ρίχνουμε πολύ ζεστό πάνω στα κρύα μελομακάρονα. Τα αφήνουμε 1-2′ μέσα στο σιρόπι να μελώσουν αρκετά (αν δεν τα θέλουμε πολύ μελωμένα, τα αφήνουμε λιγότερο) και τα τοποθετούμε πάνω σε πιατέλα ανάποδα (ώστε να είναι κανονικά με τον πάτο προς τα κάτω).
- Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι
???????????????? ??????????????????????: http://www.enter2life.gr/wp/4677-paradosiaka-melomakarona-tis-mamas.html
Η ιστορία και η ετυμολογία τους.
Κουραμπιέδες συνταγή παραδοσιακή της Μαμάς
Βασικός παράγοντας για μια πετυχημένη συνταγή είναι οι πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιήσουμε. Το βούτυρο και τα αμύγδαλα κατά κύριο λόγο.Υλικά
½ kgr βούτυρο2 κρόκους1 ποτηράκι ρακί1 ποτηράκι κονιάκ¾ φλ. ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)1 κ.σ. κανελογαρύφαλλα (προαιρετικά)
2 φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα χοντροκομμένα
1 kgr αλεύρι περίπου (κοσκινισμένο)
Εκτέλεση
- Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη αρκετή ώρα, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε το κονιάκ, τη ρακί και τα κανελογαρύφαλλα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το αλεύρι σταδιακά, όσο χρειαστεί, και δουλεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μια σχετικά σφιχτή ζύμη.
- Κόβουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη, φτιάχνουμε μπαλάκια κια τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Δε θα φουσκώσουν, οπότε δε χρειάζεται να έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° (αντιστάσεις) 25-30′.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
- Πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη. (Αν βάλουμε άχνη ζάχαρη ενώ είναι ζεστοί, θα τραβήξει την υγρασία και θα κολλήσει).
- Τους διατηρούμε καλυμμένους σε τάπερ ή σε πιατέλα με μεμβράνη.
Η ιστορία και η ετυμολογία τους.
???????????????? ??????????????????????: http://www.enter2life.gr/wp/4677-paradosiaka-melomakarona-tis-mamas.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου