*-*

Σάββατο, 2 Απριλίου 2016

Φτιάχνουμε μόνοι μας άλμη για φέτα .

Η φέτα έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά και το τραπέζι των Ελλήνων. Συνοδεύει τα λαδερά μας φαγητά. Μπαίνει κυρίαρχα πάνω στη χωριάτικη σαλάτα μας ή στην πίτα με το χειροποίητο φύλλο. Γίνεται εξαίσιο μπουγιουρντί στο αλουμινόχαρτο και εξαίσιος μεζές σε φύλλο κρούστας με μέλι και σουσάμι. Παρόλα αυτά φέτα δεν τρώνε όλοι και ιδίως τα μικρά παιδιά. Κάπως έτσι και στο δικό μας σπίτι φέτα τελικά τρώω μόνο εγώ. 
Οπότε από τη μια το αγαπημένο μου λευκό τυρί υπάρχει πάντα στο ψυγείο μας κι από την άλλη, επειδή δεν καταναλώνεται γρήγορα, το διατηρώ μέσα σε άλμη για να μην χαλάσει. 
Η συνταγή για άλμη είναι απλή. 

Πάμε να τη δούμε. 

Τι θα χρειαστείτε
 1 λίτρο νερό
 1 κουταλιά της σούπας αλάτι χοντρό 

Ποια είναι η διαδικασία Βάζετε το νερό στην κατσαρόλα και αφήνετε να φτάσει σε σημείο βρασμού. Ρίχνετε το αλάτι και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί. Κατεβάζετε από τη φωτιά και περιμένετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Τοποθετείτε το τυρί σε δοχείο φύλαξης και σκεπάζετε ως πάνω με την άλμη. Προτιμήστε γυάλινα τάπερ κι όχι πλαστικά, για να αποφύγετε μεταναστεύσεις χημικών ενώσεων από το πλαστικό υλικό. άλμη για φέτα 
Κλείνετε το καπάκι και φυλάτε στο ψυγείο. Έτσι η φέτα διατηρείται περισσότερο καιρό για να την απολαμβάνετε κάθε στιγμή στο πιάτο σας.
 Extra tip: Για τη φύλαξη μικρότερης ή μεγαλύτερης ποσότητας τυριού προσαρμόζετε ανάλογα τις δοσολογίες.
πηγή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χαλβάς σπιτικός - Μία συνταγή της Αρκαδίας



Υλικά
1 φλιτζάνι τσαγιού
ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι

3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

4 φλιτζάνια τσαγιού νερό

1 φλιτζάνι τσαγιού μαύρη σταφίδα

1 κουταλιά σούπας κανέλα
1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια κοπανισμένα
ΕκτέλεσηΣε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και, όταν κάψει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συνεχώς μέχρι να 'καβουρντιστεί'. Προσθέτουμε την κανέλα και, χαμηλώνοντας τη φωτιά, ρίχνουμε το νερό, στο οποίο προηγουμένως έχουμε διαλύσει τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα χωρίς διακοπή, έως ότου ο χαλβάς ξεκολλήσει τελείως από την κατσαρόλα και δεν έχει καθόλου υγρασία. Λίγο πριν τον βγάλουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη σταφίδα. Τον βάζουμε σε φορμάκια και τον σερβίρουμε πασπαλισμένο με ζάχαρη, κανέλα και κοπανισμένα καρύδια.
Πηγή συνταγής: το βιβλίο 'Παραδοσιακές Συνταγές της Αρκαδίας' της Θηρεσίας Κοντογιάννη, 2η έκδοση, Εκδόσεις 'Μαϊνάς', 1999
άπό

ΓΑΣΤΡΑ. ΕΝΑΣ ΦΟΡΗΤΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ.

Η γάστρα ήταν ένα απαραίτητο σκεύος της υπαίθριας ζωής. Πολύ λίγες
οικογένειες διέθεταν μόνιμους φούρνους στα ορεινά χωριά. Για να ψήσουν ψωμί ή φαγητό του φούρνου, έπρεπε να βρουν άλλο τρόπο. Η λύση ήταν ένας φορητός και γρήγορος φούρνος. Αυτό ήταν η γάστρα.

Η γάστρα αποτελείτο από μια ημισφαιρική χονδρή λαμαρίνα, που στο πάνω μέρος είχε μια λαβή για να μπορούν να τη σηκώνουν με το «ξυθάλι». Χαμηλότερα από τη λαβή είχε ένα μεταλλικό στεφάνι για να κρατάει τις ζεστές στάχτες και τ' αναμμένα κάρβουνα. Στη «γωνιά», η οποία αποτελείτο από «σίμαλες» πλάκες για να κρατούν την θέρμανση, άναβαν δυνατή φωτιά από λεπτά ξύλα για να κάνουν γρήγορη και δυνατή φλόγα και να δημιουργούν κάρβουνα πολύ γρήγορα.
Πάνω σε αυτήν τη φοβερή φωτιά τοποθετούσαν τη γάστρα, η οποία γινόταν κατακόκκινη από τη δυνατή φλόγα. Όταν η φωτιά κατέπαυε, οι νοικοκυρές καθάριζαν τη γωνιά, έβαζαν το στρογγυλό ταψί με το ψωμί ή το φαγητό, μετά τη γάστρα και ύστερα τα κάρβουνα και τις ζεστές στάχτες πάνω και γύρω στη γάστρα και εσφράγιζε το φορητό φούρνο.

Σε δύο η τρεις ώρες το φαγητό ή το ψωμί ήταν έτοιμο.
Η γάστρα ήταν ένας πρωτόγονος φορητός φούρνος. Τον έπαιρνες μαζί σου, τον φόρτωνες στο γαϊδουράκι ή στο μουλάρι μαζί με τα πενιχρά τρόφιμα και με το πιτσιρίκι κάπου-κάπου. Έτσι μπορούσες να ψήσεις ψωμί (απαραίτητο), πίτες κρέας, μπακλαβά και άλλα.

Η γάστρα μαζί με την πυροστιά , το ξυθάλι, ένα κακάβι με το καπάκι για πιάτο, ήταν τα βασικά σκεύη της υπαίθριας κουζίνας.
κεραμικός μαστραπάς
Περιττό να πούμε ότι το φαγητό είχε υπέροχη γεύση, γιατί η γάστρα εσφράγιζε καλά και κρατούσε μέσα τα υγρά και έψηνε πολύ σιγά.
Άλλα σκεύη της χωριάτικης μαγειρικής ήταν το τηγάνι, το ταψί (στρογγυλό), η χουλιάρα (κουτάλα), ο τέτζερης, ο μαστραπάς και άλλα. Καλή Όρεξη!...

πηγή

Το λίχνισμα... όπως τα παλιά χρόνια