Το καλοκαίρι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι άφθονα, ο καιρός είναι καλός και όλο και κάποιες μέρες θα ξεκλέψουμε από τη δουλειά μας για να ηρεμήσουμε. Είναι η ιδανική εποχή για να κάνουμε μια προετοιμασία για το χειμώνα, που δεν βρίσκουμε φρέσκα (και στην εποχή τους) όλα αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά.
Κάποτε οι νοικοκυρές κάνανε μεγάλες προετοιμασίες για το χειμώνα, κάνανε κομπόστες και τουρσιά και παστά και γεμίζανε τα ντουλάπια και τις αποθήκες τους, ώστε τις δύσκολες μέρες του γκρίζου και μουντού χειμώνα να έχουν εφόδια. Τότε βέβαια δεν υπήρχαν τα θερμοκήπια να βγάζουν ντομάτες τον Γενάρη, ούτε κάναμε εισαγωγές σταφυλιών από την Αργεντινή, ούτε μπορούσαν να πεταχτούν στο σούπερ μάρκετ της γωνίας και να αγοράσουν λίγη σάλτσα ντομάτας. Όλα ήταν στην εποχή τους, οπότε οι νοικοκυρές έπρεπε να πράξουν αναλόγως και να έχουν αποθηκευμένες στα κελάρια τους όλες τις προμήθειες του χειμώνα, μαζί με λάδι και κρασί.
Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, εμείς προτείνουμε να θυμηθούμε λιγάκι τις νοικοκυρές αυτές και να κάνουμε κι εμείς ορισμένες προετοιμασίες. Οι ετοιμασίες αυτές θα κάνουν καλό και στην τσέπη μας, καθώς όλα τα προιόντα εποχής είναι σε πολύ καλύτερες τιμές, αλλά και στην υγεία την δική μας και της οικογένειάς μας, αφού τα φρούτα και λαχανικά εποχής έχουν λιγότερα φυτοφάρμακα. Μάλιστα είναι πιθανό να βρούμε και βιολογικά φρούτα και λαχανικά σε πιο οικονομικές τιμές. Αν για παράδειγμα φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό ντοματοπελτέ, όχι μόνο θα έχουμε διαλέξει εμείς τις ντοματούλες μας και θα ξέρουμε τι έχουμε βάλει μέσα, αλλά θα κάνουμε καλό και στην τσέπη μας! Το ίδιο φυσικά ισχύει για όλες τις κομπόστες, τουρσιά κλπ που θα φτιάξουμε. Θα αφιερώσουμε μια μέρα για το κάθε πράγμα στην κουζίνα μας, αλλά μετά θα έχουμε εφόδια για όλο το χειμώνα! Και αν είστε από τις τυχερές που έχετε δικό σας μποστάνι ή δικά σας δεντράκια, ακόμα καλύτερα! Θα τρώτε από την παραγωγή σας όλο το χειμώνα!
Για να δούμε όμως τι μπορούμε να κάνουμε. Θα ξεκινήσουμε από τις ντοματούλες. Μπορείτε να κάνετε σάλτσα ντομάτας, πελτέ, κέτσαπ ή να τις κάνετε λιαστές:
Στην εποχή τους τώρα όμως είναι και οι πιπεριές. Μπορούμε να τις διατηρήσουμε σε λάδι, σε ξύδι ή να τις κάνουμε τουρσί σκέτες ή γεμιστές. Τέλειος μεζές όπως και να έχει...
Τουρσί βεβαίως μπορούμε να κάνουμε πολλά λαχανικά εποχής:
Τα λαχανικά μας μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε και αλλιώς, φτιάχνοντας υπέροχους και μυρωδάτους ζωμούς και σπιτικούς κύβους, για να ξέρουμε τι τρώμε:
Και τα σκόρδα και τα μυρωδικά μας όμως μπορούμε να τα κρατήσουμε ώστε να τα έχουμε σαν φρέσκα όλο το χειμώνα. Το ίδιο και τα αμπελόφυλλα ώστε να μη σταματήσουμε να φτιάχνουμε νόστιμα ντολμαδάκια!
Μετά τα λαχανικά, ας περάσουμε στα... ψαράκια! Διατηρήστε τη μυρωδιά της θάλασσας και των διακοπών, όλο το χειμώνα!
Το μεγάλο ατού όμως του καλοκαιριού είναι τα φρούτα! Ροδάκινα, βερίκοκα, σταφύλια, σύκα και ένα σωρό άλλα φρούτα υπάρχουν αυτό το μήνα. Μπορούμε να αποξηράνουμε σταφίδες ή να φτιάξουμε νόστιμες μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού ή ακόμα και λικεράκια που θα μας συνοδεύουν τις κρύες νύχτες του χειμώνα:
Οι συνταγές βέβαια για μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού είναι πάρα πολλές, οπότε βρείτε παρόμοιες στις "σχετικές συνταγές" που υπάρχουν κάτω από την κάθε συνταγή που προτείνουμε, αλλά δείτε και όλες τις συνταγές για μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού καθώς και για λικέρ, για να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει.
Ο Αύγουστος όμως, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του, προσφέρεται και για να φτιάξουμε ζυμαρικά, όπως τραχανά, και να τα διατηρήσουμε όλο το χρόνο. Δείτε τις προτάσεις μας παρακάτω.
Ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας, είναι βέβαια η κατάψυξη. Έχουμε μια ολόκληρη ενότητα γεμάτη συμβουλές για την κατάψυξη και το πως καταψύχουμε φρούτα, λαχανικά,ψάρια αλλά και όλα μας τα τρόφιμα. Σίγουρα θα σας βοηθήσει.
Πιστεύουμε πως σας δώσαμε αρκετές ιδέες για το πως να διατηρήσουμε τη φρεσκάδα του καλοκαιριού μέσα στο χειμώνα. Αφιερώστε λίγο χρόνο και θα αποζημιωθείτε, καθώς όπως είπαμε, κάνουμε καλό και στην υγεία, αλλά και στην τσέπη μας!
http://www.sintagespareas.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου